5 trucuri de care sa tii cont cand pregatesti o masa festiva

0
353

5 trucuri de care sa tii cont cand pregatesti o masa festiva

Aranjarea unei mese festive poate deveni o adevarata corvoada, mai ales daca ai oaspeti de vaza si vrei sa-i impresionezi intr-un mod cat mai placut. Ei bine, se spune ca mancarea se gusta mai intai cu privirea, motiv pentru care aranjarea cu atentie a mesei reprezinta o parte esentiala a succesului unui eveniment deosebit.


Este adevarat ca amplasarea veselei, a tacamurilor si paharelor variaza in functie de meniu sau de ocazie, insa daca tii cont de cateva lucruri simple vei da dovada de respect fata de musafirii tai, rafinament si bun gust.

Iata cateva lucruri pe care trebuie sa le iei in considerare atunci cand pregatesti o masa festiva.

1. Alege o tema pentru eveniment

Indiferent ca trebuie sa organizezi o masa deosebita pentru sarbatorile de iarna sau cele de Paste, o zi onomastica sau pentru aniversarea zilei de nastere, este important sa alegi o tematica pentru evenimentul tau. De exemplu, daca sarbatoresti 4 ani de casatorie cu partenerul tau si vrei sa dati o mica petrecere in acest sens, trebuie sa stii ca a patra aniversare mai este denumita si nunta panza sau de flori. Asadar, poti alege o tema florala pentru aceasta ocazie festiva.


Aseaza un aranjament floral pe mijlocul mesei, cumpara o fata de masa noua cu motive florale sau intr-o singura culoare potrivita, asorteaza servetelele si vesela tematicii alese si foloseste decoratiuni specifice sarbatorii.

2. Aranjeaza cu atentie accesoriile de pe masa

Pentru o masa festiva, aranjarea tacamurilor se face de la stanga la dreapta, respectiv furculita, cutit, lingura. Ai grija sa le pui pe masa in asa fel incat invitatii sa le poata utiliza din exterior spre interior. Amplaseaza farfuria intre furculita si cutit incepand cu farfuria de serviciu pe care o vei folosi drept suport pentru celelalte farfurii pe care vei servi mancarea.

Ia in considerare faptul ca alimentele solide se aseaza in partea stanga, iar lichidele in dreapta, asa ca farfuria de paine si/sau salata vor fi in stanga, deasupra furculitei. Paharele, asezate in ordine sau in forma de triunghi, se vor pune in partea dreapta, deasupra cutitului si a lingurii. In cazul in care vei servi si desert, poti aseza furculita speciala ori deasupra farfuriei, ori in partea stanga, intre furculita pentru friptura si farfurie.


3. Opteaza pentru servete de masa deosebite

Chiar daca multi oameni nu acorda atentie servetelor atunci cand organizeaza o masa festiva, acestea trebuie sa fie in ton cu evenimentul. Ele au rolul de a inviora atmosfera, fiind considerate adevarate obiecte de decor. In cazul in care nu ai la dispozitie servete de masa din bumbac, atunci poti merge la sigur cu servetele festive de unica folosinta, cu imprimeuri potrivite ocaziei festive, pe care sa le asezi sub furculita ori langa aceasta.

4. Foloseste spatiul in mod eficient

Este imperios necesar sa te asiguri ca ai spatiu suficient pentru toti invitatii tai. Oamenii trebuie sa se simta in largul lor, asa ca nu invita mai multe persoane daca nu ai destul loc la masa sau in incaperea unde vei organiza evenimentul. Vesela trebuie sa se incadreze armonios pe masa, sa aiba o forma si o dimensiune adecvata, iar pentru oaspeti e necesar sa asiguri suficient spatiu cat sa-si poata folosi toate accesoriile de masa alocate fara a-i incomoda pe ceilalti.

5. Pastreaza lucrurile simple daca nu ai prea mult loc

Chiar si un bufet suedez poate fi considerat o masa festiva. Insa, in acest caz lucrurile sunt putin diferite. Vei avea nevoie de cateva platouri viu colorate care sa puna in valoare mancarea si sa creeze un contrast frumos, de farfurii, pahare si, eventual, tacamuri. Varianta bufeturlui suedez este ideala atunci cand nu ai spatiu sau cand vrei sa organizezi o petrecere antrenanta, unde oamenii sa poata socializa mai usor.


Fie ca sarbatoresti un eveniment special, fie ca vrei ca weekendurile alaturi de cei dragi sa fie mult mai frumoase, acorda atentie modului in care aranjezi masa. Pana la urma, un aranjament ca la carte nu inseamna nimic mai mult decat dovada de eleganta, bun gust si placerea de a petrece timp pretios cu cei dragi.

sursa foto: Piqsels