Mulcirea, un procedeu care salveaza plantele de gerul crunt
Mulcirea este acel procedeu care iti poate salva plantele de ger, o „patura” care protejeaza gradina, dar si unele plante din ghiveci. Mulciul poate fi organic sau anorganic, iar despre fiecare tip de mulci am discutat, pe larg, in articolul de mai jos.
Tipuri de mulci si modul in care actioneaza acesta asupra solului
Aplicarea mulciului
Intr-o gradina umeda, foloseste intotdeauna mulci, preferabil aplicat dupa ploaie. Nu aplica mulciul pe sol uscat sau inghetat.
Truc util: De asemenea, asigura-te ca razoarele gradinii nu au buruieni si ca ai lasat un spatiu intre mulci si trunchiu sau tulpina plantei. Altfel, din cauza umezelii mentinute acolo, poate sa apara mucegaiul.
Grosimea stratului de mulci
Grosimea stratului de mulci depinde de tipul de mulci folosit, insa in general este bun orice strat cuprins intre 2 si 6 cm.
Mulciurile mai delicate – in functie de ce materiale alegi sa folosesti pentru acest strat – se vor sfarama mai repede decat cele dure si vor trebui reaplicate. Reaplicarea se face o data sau de doua ori pe an.
Compostul facut acasa este mai bun daca e amestecat cu pamant de gradina. Aceasta alegere este mult mai potrivita decat daca este aplicat ca un mulci, la suprafata.
Tipuri de mulci
Exista mai multe tipuri de mulci, organic sau anorganic, din care poti alege.
Aschiile – Sunt ieftine si durabile, dar nu la fel de atragatoare precum coaja de pin
Cioburile de sticla – Pot fi folosite in gradinile arhitecturale, ele fiind asemanatoare cu arta mozaicului si arata foarte bine in ghivece
Coaja de pin – Un produs ideal, estetic si care se descompune lent in timp
Sol de gradina amestec organic – Din compost de ciuperci, nisip, pamant, cenusa si excremente de gaina. Adauga-l la straturile existente sau creeaza noi zone de plantare
Pietrisul de rau (20 mm) – se gaseste intr-o varietate de culori, de la gri-deschis pana la maro-inchis si arata bine in gradinile naturale si rurale. Pietrele de cuart sunt o alternativa.
Coaja de cacao – Este un produs secundar rezultat la fabricarea ciocolatei.
sursa foto: Pinterest