Despre lavanda, iarba vrăjitoarelor, acest aur mov al culturilor

Despre lavanda, iarba vrăjitoarelor, acest aur mov al culturilor

Lavanda sau iarba vrăjitoarelor este acest aur mov al culturilor, ea fiind o plantă care se poate planta pe suprafețe mari de teren. Mai mult decât atât, este o plantă superbă.


Lavanda își are originile pe colinele montane ale Pirineilor orientali. Este o plantă ce are numeroase ramificații lemnificate la bază și, la înflorire, atinge înălțimea de 50-60 cm.

Cerințele ecologice ale lavandei

Este o plantă foarte puțin pretențioasă față de sol. Cu toate acestea, ea preferă solurile argilo-nisipoase, ușor calcaroase și pH-ul neutru. Crește foarte bine și în terenuri sărace și uscate, care rețin puțină apă iarna.

De asemenea, i se rezervă pe cât posibil un loc însorit și ferit de vânturile puternice reci. Planta dispare repede în terenurile ce sunt prost drenate.


Despre lavandina, lavanda-fluture si lavanda englezeasca

Înmulțirea și cultura lavandei

Lavanda se înmulțește prin semințe, butași și divizarea tufei. Semănatul se face în lunile aprilie până în luna iunie, în lădițe sau ghivece, într-un pământ foarte ușor.

Răsadurile se repică în lădițe. Ele sunt plantate afară, în pepinieră în luna septembrie. Butașii se fac primăvara sau după înflorire, din lăstari tineri.

Pentru stimularea înrădăcinării este nevoie să fie tratați cu substanțe rizogene. Ca substrat de înrădăcinare se poate folosi un amestec de turbă cu nisip de râu.


La plantare, este bine ca în gropi să se pună nisip grosier pentru a îmbunătăți drenarea. Nu se pune gunoi. Distanțele dintre plante sunt de la 20 la 50 cm.

5 Motive pentru care ar trebui sa plantezi lavanda, iarba vrajitoarelor

Cea mai bună perioadă de înființare a unei culturi este primăvara. Tăierile aplicate ca lucrare de îngrijire au drept scop eliminarea ramurilor degarnisite și a celor care au fost distruse de ger.

Plantele tinere suportă o tăiere mai severă, pe când cele bătrâne se taie moderat, mai ales la ramurile care nu au fost niciodată tăiate înainte.


Fertilizarea lavandei

Fertilizare se aplică cu prudență, mai ales azotul care accelerează creșterea în defavoarea înfloririi. Nu sări peste acest pas deoarece lavanda fertilizată va crește mult mai frumos, mai sănătos, dar te vei bucura și de culturi bune în sezonul următor.

Utilizarea lavandei

Lavanda se poate utiliza într-o mulțime de modalități. O poți planta pentru că ea decorează foarte bine zidurile, terasele.

De asemenea, florile ei sunt folosite ca remediu naturist pentru anxietate, insomnie, depresie, stări de greață, dar și dureri de cap.

Lavanda este o plantă care poate fi utilizată pentru a prepara ulei esențial. Aceste uleiuri sunt folosite în aromaterapie, ele îmbunătățind stările depresive și episoadele de insomnie. De asemenea, lavanda te ajută să scapi de durerile de cap și ea are un efect de calmare. Acesta este cel mai cunoscut beneficiu al lavandei.

sursa foto: Pinterest

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI