Cum funcționează aparatele RVM care colectează ambalaje SGR. Ce se întâmplă după ce bagi sticla

La noi în țară există aproape 4.000 de echipamente RVM (reverse vending machines), care preiau ambalajele de băuturi din cadrul Sistemului Garanţie-Returnare (SGR). Multe sunt în marile reţele de magazine din România. funcționale. Cum funcționează aparatele RVM care colectează ambalaje SGR?


Cum funcționează aparatele RVM care colectează ambalaje SGR

Țara noastră continuă să înfrunte provocări majore în gestionarea și reciclarea deșeurilor de ambalaje. Conform datelor, România a reciclat doar 38,31% din deșeurile de ambalaje, marcând o scădere de 1,56 procente.

În schimb, au fost înregistrate progrese modeste în reciclarea plasticului și a hârtiei/cartonului. Rata de reciclare a plasticului a crescut de la 30,05% în 2020 la 31,59% în 2021, iar pentru hârtie și carton, de la 63,2% la 67,88%.

Ce se întâmplă după ce ai băgat sticla

Mulți români nu știu cu exactitate cum funcționează aparatele RVM care colectează ambalaje. Spre exemplu, unele automate de colectare au şi funcţia de a sparge recipientele din sticlă, acestea ajungând în centrele regionale gata pregătite pentru reciclare.


Apoi, ambalajele de metal şi PET mai trec printr-un proces de sortare pe tipuri de materiale (metal şi plastic) şi culori (în cazul PET), după care sunt pregătite pentru reciclare.

PET-urile, sticlele şi dozele din aluminiu sunt colectate diferit în aparatele numite RVM (reverse vending machines – engl.) amplasate în micile şi marile magazine din România, nevoite să se supună regulilor Sistemului Garanţie-Returnare.

La unele magazine din România, fiecare categorie de ambalaj ajunge într-un container special, însă la altele, colectarea se face la comun, urmând ca recipientele să fie sortate ulterior. Asta în funcție de tipul de aparat pe care îl deţine magazinul respectiv.


Automatele RVM, în care cetăţenii returnează ambalajele din cadrul Sistemului Garanţie-Returnare (SGR), compactează PET-urile şi dozele din aluminiu, care mai apoi sunt transportate către centrele regionale şi abia apoi ajung de la RetuRO la centrele de reciclare.

Unele automate de colectare au şi funcţia de a sparge recipientele din sticlă, acestea ajungând în centrele regionale gata pregătite pentru reciclare. Ambalajele de metal şi PET mai trec printr-un proces de sortare pe tipuri de materiale (metal şi plastic) şi culori (în cazul PET), după care sunt pregătite pentru reciclare, explicau în urmă cu câteva luni reprezentanţii RetuRO, administratorul SGR.

Sursa foto: zf.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI