Atracția turistică din Sibiu veche de 500 de ani. Paznicul Cibinului are 40 de metri și merită vizitat

Atracția turistică din Sibiu veche de 500 de ani. Acolo se găsește un exemplar de brad secular, vechi de jumătate de mileniu, ce a răsărit pe vremea lui Mihai Viteazu. Paznicul Cibinului poate fi admirat de turiști în pădurile din comuna Gura Râului, parte din zona etnografică unică în România – Mărginimea Sibiului.


Atracția turistică din Sibiu veche de 500 de ani

În județul Sibiu se regăsește un brad vechi de 500 de ani. Acest exemplar măsoară doi metri în diametru și are 42 de metri în înălțime. În plus, e nevoie de 8 bărbați pentru a-l cuprinde cu brațele.

Anual, bradul atrage mii de turiști datorită frumuseții naturale și a istoriei sale. În prezent, arborele se află în grija Ocolului Silvic Gura Râului.

Paznicul Cibinului are peste 40 de metri înălțime

În 2020, s-a clasat pe locul al cincilea în competiția «Arborele European al Anului»: „Nu există sătean în Gura Râului care să nu fi auzit despre legenda colosului din Cheile Cibinului, căruia, de-a lungul timpului, oamenii i-au atribuit și un nume: «Paznicul»”. 


„Cheile Cibinului sunt recunoscute pentru frumusețea peisajelor, brăzdate de apele Râului Mare și ale Râului Mic care, odată reunite, dau viață Cibinului. Sunt aproximativ 12 kilometri de drum ce despart localitatea de falnicul brad care, în anul 2020, a concurat pentru titlul de «Arborele European al Anului 2020», competiție în care a obținut locul 5, după ce a primit aproape 18.300 de voturi”, au menționat și reprezentanții CJ Sibiu.

Cum se ajunge la el

Turiștii pot ajunge acolo pe o potecă de acces din mijlocul Ocolului Silvic Gura Râului, din Mărginimea Sibiului. Trebuie să parcurgă un drum forestier până la Crăciuneasa. Indicatoarele montate prin Programul „Anii Drumeției” oferă turiștilor și posibilitatea de a se bucura de minunate drumeții către Păltiniș, Șaua Cânaia sau fosta Cabană Fântânele.

„Vin oameni de pretutindeni să-l vadă. Toți se minunează, îi fac fotografii și încearcă să-l cuprindă în brațe. Niciodată nu m-am gândit că o să ajung să am grijă de cel mai înalt brad din județul Sibiu”, mărturisește Costel Sasu, șeful de ocol.


Sursa Foto: Consiliul Județean Sibiu

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI