Tipuri de sisteme de incalzire – Pregateste-ti casa pentru sezonul rece
Sistemele de incalzire se impart in mai multe tipuri. Inainte de a alege un sistem potrivit pentru casa ta, este important sa stii care sunt tipurile sistemelor de incalzire, ce fac ele si care sunt dezavantajele sau avantajele lor.
1. Incalzirea locala
Incalzirea locala este cea mai populara si cea mai simpla. Acest tip de sistem de incalzire foloseste sobele din caramida, sobele din teracota, sobele din fonta sau metal prefabricat, sobele cu tiraj direct, indirect, semineele, termosemineele sau sobele din caramida cu lut.
Sobele sunt perfecte pentru casele mai mici si care au maximum 2 nivele. Daca nu aveti alta alternativa de incalzire, aceasta metoda este ideala.
2. Incalzirea cu apa calda
Incalzirea cu apa calda a fost folosita de foarte multi ani la noi in tara. Apa se incalzeste intr-un cazan (pe combustibil solid: lemne, pe combustibil lichid: motorina sau ulei ars, cazane electrice si cazane pe gaz), preia energia termica generata prin arderea combustibilului si apoi se transfera prin intermediul unor conducte.
Cu ajutorul caloriferelor, radiatoarelor si incalzirii prin pardoseala, este folosita apa ca agent termic pentru a incalzi majoritatea apartamentelor.
Astfel de centrale termice sunt eficiente atat pentru apartamentele mici, cat si pentru casele mai mari, cu 2 sau 3 nivele.
3. Incalzirea cu ajutorul aburului
Incalzirea prin abur este un sistem care se formeaza atunci cand apa din cazan se fierbe si curge apoi prin tevi in radiatoarele din caldirea care urmeaza a fi incalzita.
Aburul a fost inlocuit cu apa, iar acest tip de incalzire a fost folosita la inceputul secolului al XIX-lea, insa acum se foloseste aceasta denumire pentru a desemna sistemele de alimentare cu energie termica centralizata a cladirilor rezidentiale.
4. Incalzirea cu aer cald
Incalzirea cu aer cald implica amestecarea aerului proaspat in aer cu cel vechi. Acest sistem este utilizat in casele de vacante, in cabane, dar si in spatiile de productie si in spatiile comerciale.
Sistemul de incalzire cu aer cald se bazeaza pe utilizarea aerului incalzit ca agent termic. Aerul, incalzit in urma transferului de caldura din interiorul generatorului, este directionat prin intermediul unor tubulaturi catre camere.
5. Incalzirea prin panouri solare
Incalzirea prin panouri solare incepe sa fie din ce in ce mai populara. Energia solara poate fi folosita pentru a incalzi spatiile, dar si pentru a prepara apa calda menajera.
6. Incalzirea prin recuperarea caldurii
Instalatia de incalzire ce utilizeaza caldura recuperata se compune din sursa termica, recuperatorul de caldura si consumatorul de caldura. Cele mai folosite unitati de recuperare a caldurii sunt unitatile de ventilatie.
7. Incalzirea cu apa geotermala
Incalzirea cu apa geotermala este folosita in zonele geotermale, zone care sunt apropiate de vulcani activi sau de izvoare geotermale.
8. Incalzirea cu energie electrica
Incalzirea prin energie electrica foloseste calorifere sau convectoare. Este mai putin folosit acest tip de sistem de incalzire deoarece energia electrica poate deveni destul de scumpa, iar facturile sunt piperate.
9. Incalzirea cu pompe de caldura
Pompele de caldura asigura apa calda, incalzirea, dar si climatizarea locuintei.
10. Incalzirea prin aeroterme
Incalzirea prin aeroterme poate fi ideala pentru spatiile mici, precum birouri sau incaperi populate pe o perioada mica de timp.
11. Incalzirea prin radiatie
Incalzirea prin panouri radiante se caracterizeaza printr-un transfer eficient al caldurii de la suprafetele de incalzire la mediul incalzit. Pentru acest proces, se folosesc panouri radiante.
sursa foto: Unsplash