Altoirea pomilor: cand si cum se altoiesc pomii

Altoirea pomilor: cand si cum se altoiesc pomii?

Vrei sa ai pomi fructiferi in curte dar nu stii cum sa ii altoiesti?! Iti poti crea propria livada daca plantezi pomi primavara.


Altoirea este un proces prin care se pot imbina tesuturi vegetale ale unui portaltoi cu altoiul. Practic, partea cu radacina a unei specii rezistente de pom se planteaza impreuna cu o ramura sau mugure dintr-o specie superioara. Fie ca plantezi mar, par sau visin trebuie sa stii ca orice pom fructifer se poate altoi, cu sanse de prindere de peste 90% in doua perioade ale anului: intre 15 martie si 15 mai (primavara) si intre 15 iulie si 15 septembrie (vara-toamna). In aceste 2 perioade ale anului pomii fructiferi se vor prinde bine.

Sfaturi despre altoirea pomilor

Pentru a altoi corespunzator pomii vei avea nevoie de cateva unelte horticole, precum: foarfeca horticola, foarfeca pentru ramuri groase, un fierastrau horticol si un briceag de altoit universal. Pe langa uneltele acestea mai ai nevoie de: portaltoiul, ramuri altoi, banda de altoit sau banda izolatoare si o ceara de altoit. Pentru a realiza o altoire trebuie parcursi urmatorii pasi:

  • Dupa alegerea si taiarea altoiului se va face la capatul mai gros al acestuia o pana dreapta cu ajutorul unui cutit
  • Pe portaltoi se face o taietura a scoartei, pe verticala, iar in acest loc va fi introdus altoiul, cu partea cioplita spre interiorul portaltoiului;
  • Se va desprinde cu grija scoarta cu ajutorul varfului cutitului de altoire, de o parte si de alta a taieturii;
  • Se va introduce altoiul in portaltoi, pana cand veti observa ca partea cioplita va fi acoperita total de portaltoi;
  • Urmatorul pas este aplicarea cerei peste punctul de altoire, urmand ca dupa aceea sa acoperiti intreaga zona cu banda izolatoare.
  • Se va taia varful altoiului, dupa ce pastram trei muguri.
  • Ultimul pas este ungerea cu ceara atat a capatului altoiului cat si cel al portaltoiului.

Sa altoiesti un pom fructifer este foarte simplu atata timp cat urmezi pasii de mai sus. Indiferent de soi, altoirea este la fel.  Poti avea propria ta livada roditoare, in curte intr-un timp relativ scurt, daca altoirea se face corect.


Urmariti video-ul de mai jos pentru o imagine mai clara a procesului de altoire:

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI