Despre tratarea lemnului – Sfaturi pentru acest material versatil

Despre tratarea lemnului – Sfaturi pentru acest material versatil

Despre tratarea lemnului: Lemnul este un material versatil, material folosit atat in constructii, cat si pentru realizarea ornamentelor si decoratiunilor. Pentru a isi pastra aspectul si proprietatile pentru o perioada mare de timp, lemnul trebuie sa fie ingrijit si tratat.


Importanta tratarii lemnului este cunoscuta, insa noi va oferim un ghid mai amanuntit pentru a ingriji acest material folosit de sute de ani.

Estetica materialului

Atunci cand vorbim despre lemn, vorbim despre un material natural. Acest lucru nu numai ca ii ofera intaietate, dar si un aspect estetic superior. Lemnul si piatra sunt cele mai iubite materiale din natura.

Ingrijirea si tratarea lemnului

Cel mai folosit si popular material are nevoie de ingrijiri specifice. Daca tii lemnul in aer liber sau in casa ori acesta este folosit pentru constructia casei, este important sa retii ca acesta trebuie verficat periodic. Atat temperatura, cat si radiatiile soarelui, praful, pasarile, insectele si umiditatea pot sa duca la degradarea lemnului.


Ignifugarea

Lemnul trebuie protejat prin ignifugare pentru a nu lua foc usor. O serie de substante ignifuge ii cresc rezistenta lemnului la ardere.

Hidrofugarea

Pe langa faptul ca este un material vulnerabil la foc, lemnul este vulnerabil si la umezeala si apa in exces. Daca nu este protejat, acesta poate sa putrezeasca destul de usor.

Tratamentul de hidrofugare se realizeaza prin lacuri speciale sau uleiuri. Poti sa folosesti ulei de in, de nuci, dar si de tung. de asemenea, si uleiurile minerale sunt potrivite pentru tratamentele de hidrofugare.


Antiseptizarea

Daca hidrofugarea si ignifugarea protejeaza lemnul de umezeala si foc, trebuie sa stii ca si mucegaiul este un factor ce poate sa fie extrem de periculos. Antiseptizarea este tratamentul ce protejeaza lemnul si se realizeaza prin tratarea lemnului.

Antiseptizarea se face prin trei metode:

  • Se trateaza lemnul cu abur la temperaturi mari;
  • Se injecteaza lemnul cu o serie de solutii speciale;
  • Se trateaza lemnul cu sulfat de cupru.

Protejarea lemnului acasa

Exista si o serie de lucruri pe care le poti face in gospodarie pentru a intretine suprafetele din lemn.

Mini-casute realizate din bucati de lemn vechi, perfecte pentru o curte mica

Curatarea lemnului

Este important sa tii praful la distanta si sa cureti mereu suprafetele din lemn. Acest praf poate sa afecteze materialul, nu este doar inestetic. Foloseste substante degresante sau poti folosi o carpa moale. Pentru a curata scarile exterioare de lemn, foloseste un compresor de aer.


Slefuirea lemnului

Daca tocmai ai vopsit cateva lucruri din lemn, poti folosi un smirghel pentru a slefui lemnul. In acest fel, vei elimina urmele de lac si de vopsea si ii vei reda lemnului stralucirea.

Foloseste substante de protectie

Baitul este o substanta de protectie perfecta pentru lemn, substanta care este utilizata pentru a scoate in evidenta fibrele lemnului.

De asemenea, se poate folosi si lacul sau lazura, un bait ce are si coloranti.

sursa foto: Pinterest

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI