Beneficii si proprietati uimitoare ale cartofilor, cea mai versatila leguma
Nu doar ca pot fi inclusi intr-o multime de preparate sanatoase, dar si gustoase, aceste proprietati uimitoare ale cartofilor te vor face sa vrei sa ii gatesti saptamanal.
Pot fi mancati ca garnitura la un preparat ce contine carne, insa pot fi inclusi si in salate sau gatiti la cuptor cu branza. Cartofii sunt o mancare de baza, populari in intreaga lume si probabil ca nu lipsesc din majoritatea caselor.
Sunt accesibili ca pret, usor de gasit si extrem de satiosi. Mancati in cantitati moderate, cartofii sunt sanatosi si nu exista niciun motiv pentru care nu ar trebui sa ii incluzi in dieta ta.
Contin o multime de nutrienti benefici
Cartofii, atat cei albi, rosii, dar si cei mov contin o multime de vitamine si minerale. Sunt bogati si in vitamine precum vitamina C, B6, dar si in potasiu, mangan, magneziu, fosfor, dar contin si fibre.
Daca ii gatesti la cuptor sau alegi sa ii coci, trebuie sa stii ca si coaja acestora este bogata in vitamine si minerale.
Cartofii contin antioxidanti
Cartofii sunt o sursa importanta de antioxidanti. Studiile arata ca soiurile de cartofi rosii sau mov contin de cel putin 3-4 ori mai multi antioxidanti decat cartofii albi.
Te ajuta sa imbunatatesti digestia
Cartofii te pot ajuta sa imbunatatesti digestia si sa mentii sanatatea tractului digestiv. Specialistii spun ca nutrientii ce ii contin cartofii ajuta la reducerea inflamatiei din colon atunci cand aceasta exista. De asemenea, consumul constant de cartofi ajuta la reducerea riscului de cancer colorectal.
Nu contin gluten
Persoanele care sufera de boala celiaca vor fi fericiti sa afle ca aceste legume nu contin gluten, deci pot fi consumati in siguranta.
Descopera si cum sa cresti cartofi in sacosi de rafie
Descopera si totul despre cartofii mov, legume delicioase si pline de nutrienti benefici
sursa foto: Pexels