Bujorul, o floare absolut superba, cu adevarat deosebita si gingasa

Bujorul, o floare absolut superba, cu adevarat deosebita si gingasa

Bujorul este o floare pretioasa, gingasa, o floare care era, candva, preferata imparatilor chinezi.


Bujorii au fost mentionati prima data ca planta medicinala prin ani 500 d. Ch. Asa cum scria botanista M. Grieve in cartea sa A Modern Herbal, in 1931, „in vremurile de demult se credea ca bujorul era de origine divina si ca provenea din Luna”.

Exista in jur de 30 de specii de bujori, dar principale trei folosite in medicina sunt si printre cele mai frumoase. Pretuiti atat ca plante ornamentale, cat si pentru radacinile lor, bujorii au fost cultivati intensiv de sute, chiar mii de ani, obtinandu-se si numeroase varietati.

Varietati spectaculoase care ating si 1 metru inaltime

Bujorul chinezesc, din nord-vestul Chinei, Tibet, Mongolia si Siberia, e o planta ierboasa perena, cu tulpini drepte, de 50-70 cm, frunze lobate si flori solitare mari, albe sau roz-deschis, parfumate.


Soiuri frecvent cultivate

Printre soiurile frecvent cultivate se numara „Festiva Maxima” cu flori batute, albe, stropite cu rosu, si „Sarah Bernhardt” cu flori duble, roz, parfumate. Ambele ating 1 m inaltime.

Bujorul arbustiv (P. suffruticosa sin. P. moutan), orginar din vestul Chinei si Bhutan, este o tufa de circa 2 metri inaltime, avand frunze divizate.
Florile solitare, in roz, sunt foarte mari si discret parfumate.

Pregatirea muscatelor pentru iarna – Cum sa mentii florile in anotimpul geros

Asezare – Cum pozitionam bujorii

Bujorii prefera locurile insorite si un sol bogat, umed. Bujorul arbustiv trebuie protejat de vanturile reci si uscate, ca si de inghet.


Inmultirea acestor flori frumoase

Semanati toamna seminte proaspete, sau stratificati seminte mai vechi si plantati-le primavara. Divizati soiurile perene toamna sau primavara devreme, sau prelevati butasi de radacini, iarna. De obicei, bujorii arbustivi se altoiesc iarna, dar pot fi inmultiti si prin
butasi semicrestati, vara.

Intretinere

Planta are nevoie de fertilizare frecventa, iar radacinile se resimt la schimbari. Iarna, curatati tulpinile uscate.
Sprijiniti exemplarele inalte: au tendinta sa se indoaie sub greutatea florilor.

Daunatori si boli

Bujorii pot fi expusi mai multor probleme: patarea frunzelor, nematodele, putregaiul alb; putregaiul cenusiu provoaca ofilirea bobocilor.


sursa foto: Pinterest

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI