Când ești obligat să treci o persoană la întreținere? Este o întrebare la care mulți caută răspunsul și una foarte populară în orice asociație de locatari. Aflați în rândurile următoare toate informațiile necesare!
Când ești obligat să treci o persoană la întreținere
Locuitul la apartament presupune respectarea anumitor reguli stricte. Există anumite legi de care toți locatarii trebuie să țină cont.
Pentru că este vorba de un spațiu comun, pe care îl împarți cu alți vecini, respectarea unor anumite reguli este obligatorie.
Spre exemplu, românii care locuiesc la bloc știu foarte bine că persoanele care locuiesc într-un apartament trebuie declarate la întreținere. Regula se aplică indiferent dacă e vorba de un chiriaș sau un membru al familiei.
În plus, există și un termen de care românii trebuie să țină cont atunci când declară o persoană la întreținere. De cele mai multe ori, persoanele care se află în vizită pentru câteva zile nu trebuie trecute la întreținere.
În schimb, o persoană care locuiește într-un apartament de mai mult de 15 zile trebuie neapărat declarată la întreținere. După cele două săptămâni, persoana respectivă este considerată locatar al blocului, ceea ce înseamnă că va trebui să figureze pe lista asociației.
Dacă uitați să declarați o persoană la întreținere, există și sancțiuni în astfel de cazuri. Nedeclararea unei persoane la întreținere poate fi sancționată de către asociația de proprietari. Veți suporta costuri suplimentare, precum apa, energia sau celelalte utilități.
Ce sancțiuni riscați
Conform Legii 196/2018, proprietarii au obligația să aducă la cunoștința președintelui administrației orice schimbare survenită.
”Proprietarii din condominii au obligaţia să notifice preşedintelui orice schimbare intervenită în structura şi numărul membrilor familiei prin deces, căsătorii sau naşteri, persoanele luate în spaţiu, precum şi locatarii/comodatarii ca urmare a închirierii sau a împrumutării locuinţei.”, arată legea.
Sursa foto: monitoruldegalati.ro