Care sunt cele mai comune defectiuni ale centralelor termice

Care sunt cele mai comune defectiuni ale centralelor termice si cum le poti solutiona

Defectarea unei centrale termice nu este deloc placuta, mai ales in anotimpul rece, cand caldura trebuie sa fie pornita tot timpul.


Majoritatea romanilor care au o centrala termica de cativa ani de zile s-au confruntat cu cel putin o problema sau o defectiune mica sau majora a ei. Am pregatit astazi un articol care iti prezinta care sunt cele mai comune defectiuni ale centralei termice, dar si cum le poti solutiona rapid.

Intretinerea centralei

Indiferent de cat de calitativa este o centrala, intretinerea si verificarea ei periodica este obligatorie. Verificarea centralei termice se face de catre persoane autorizate ANRE si ISCIR. Daca ai grija ca centrala termica sa fie verificata perioada, durata ei de viata poate sa fie si pana la 15 ani de zile.

Daca centrala ta este mai veche de 10-12 ani de zile si nu mai functioneaza, este cazul sa iei in considerarea schimbarea ei. Opteaza pentru astfel de centrale termice in condensatie care pot sa aiba un randament de peste 100%. Astfel, cantitatea de caldura oferita poate fi mai mare decat consumul de gaze.


Lipsa reviziilor periodice este una dintre cele mai comune cauze ale defectiunilor centralelor termice. Nu ignora acest aspect si verifica centrala anual cu ajutorul unui specialist pentru a te asigura ca prelungesti durata de viata a centralei tale.

Defectiuni frecvente: Centrala termica nu se aprinde

Pentru ca o centrala termica sa functioneze, ea are nevoie de alimentarea cu energie electrica, gaz si apa. Verifica daca toate aceste trei surse functioneaza.

Daca gazul a fost oprit, apoi a fost reluata alimentarea, trebuie sa resetezi centrala pentru ca aceasta sa porneasca.


Defectiuni la termostat

Problemele pe care le poate avea un termostat sunt considerate probleme minore, inse acestea pot avea consecinte destul de mari pentru functionarea centralei noastre termice.

Daca termostatul este defect, centrala nu mai tine cont de temperatura setata de tine si poate sa porneasca, oferind in casa o temperatura mult prea ridicata sau mult prea scazuta. Acest lucru iti poate oferi surprize neplacute, mai ales daca esti plecat de acasa pentru cateva ore.

Asa ca, atunci cand un termostat nu mai functioneaza cum trebuie, ia in considerare schimbarea acestuia sau verificarea lui cu ajutorul unui specialist.


Gustul sau mirosul apei oferite

O alta problema intalnita la centralele vechi este gustul sau mirosul ciudat al apei care curge la robinet. Daca apa prezinta si reziduuri de rugina, inseamna ca centrala termica este veche sau conductele de apa trebuie schimbate.

Daca simti miros de gaz, inchide imediat centrala, deschide geamurile de langa centrala si contacteaza un specialist in domeniu care sa vina de urgenta pentru a verifica aparatura.

Citeste aici despre cele mai comune defectiuni ale centralei si cum le poti solutiona pentru a putea prelungi durata de viata a centralei tale!

Zgomotele centralei termice

Daca centrala emite un zgomot ciudat, asemanator cu cel al unui fierbator in clocot, acest lucru inseamna ca centrala a acumulat impuritati sau sedimente in schimbatorul de caldura al centralei.

De asemenea, un zgomot ciudat mai poate insemna ca au aparut depuneri de minerale sau de reziduuri care duc la distributia inegala a apei. Acest lucru poate duce la defectarea centralei termice.

Apeleaza la un specialist care sa te ajute sa cureti depunerile din interior pentru a evita defectarea centralei termice, dar si pentru a evita costuri foarte ridicate ale facturilor tale.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI