Ce este o casa inteligenta? Cum va arata si gandi viitoarea ta locuinta

0
522

De la asistenți vocali la usi, termostate si sonerii controlate de la distanța, cam asa va arata o casa smart sau inteligenta in urmatorii ani.


Daca ti se intampla sa uiti sa inchizi lumina sau gazele, ori nu mai stii daca ai incuiat sau nu si te intorci rapid acasa pentru a te asigura ca totul este in regula, atunci cu siguranta vei aprecia si iti vei dori foarte mult o casa inteligenta.

Ce este o casa inteligenta?

Termenul „casa inteligenta” este utilizat pentru a descrie o casa ce contine o retea de comunicatii care conecteaza diferite aparate si le permite sa fie controlate, monitorizate si accesate de la distanța.


Dispozitivele inteligente se conecteaza la internet si multe au aplicații pentru smartphone-uri care iti permit sa le accesezi si sa le controlezi de la distanta prin wi-fi.

De asemenea, devine mai usor de conectat chiar intreaga casa. Gama imbunatatita a routerelor Wi-Fi permite ca printr-un singur router sa ai acoperire wireless in mai multe camere din casa, permitand conectarea mai multor dispozitive.

Ce poate face o casa inteligenta?


Folosind tehnologia din casa, poti controla si vedea ce se intampla in casa, chiar si atunci cand nu esti acolo, folosind un smartphone, o tableta sau un computer.

De asemenea, poti optimiza costurile facturilor de intretinere monitorizand incalzirea, apa si energia electrica.

Casele inteligente pot proteja si pe cei mai vulnerabili din societate. Unele dispozitive pot declansa o alerta in cazul in care o persoana in varsta nu reuseste sa isi ia pastilele, cade sau se comporta in afara rutinei normale.


Cum creezi o casa inteligenta?

Pentru o casa inteligenta ai nevoie de dispozitive si electrocasnice smart care se conecteaza la telefon cu ajutorul unei aplicatii.

Un dispozitiv foarte popular in case inteligente este asistentul vocal, un asistent personal care “locuieste” in telefon, tableta, difuzor, streaming box sau alt dispozitiv conectat la internet. Amazon Echo si Google Home sunt cele mai importante doua produse din acest sector.

Un alt element popular este un termostat inteligent care iti permite sa setezi temperatura mai mare inainte de a ajunge acasa intr-o zi geroasa de iarna.

Controlul luminii din casa poate fi efectuat cu ajutorul intrerupatoarelor cu touch, controlate prin wireless, cum sunt aceste intrerupatoare livolo, de exemplu. Astfel, iti poti programa intrerupatoarele sa aprinda lumina atunci cand te trezesti sau inainte sa intri seara in casa.

Electronicele si electrocsanicele smart devin din ce in ce mai populare in casele noastre, astfel ca in cativa ani vom vedea foarte multe case inteligente, care ne vor usura viata.