Cea mai buna solutie pentru izolarea casei tale – Polistiren sau vata bazaltica?

0
8892

Cea mai buna solutie pentru izolarea casei tale – Polistiren sau vata bazaltica?

Izolarea locuintei te ajuta sa reduci plata facturilor, dar si sa mentii temperatura ridicata iarna si o temperatura mai scazuta vara. De aceea, izolarea unei locuinte este un pas obligatoriu pe care orice persoana ce locuieste la curte trebuie sa il faca.


Izolarea iti asigura sanatatea tie si familiei tale, te scapa de umezeala (poti scapa de umezeala si cu astfel de echipamente profesioniste) si te ajuta sa ai costuri mai mici atat vara, cat si iarna.

Singura intrebare pe care ne-o punem acum este: care este cea mai buna solutie pentru a izola casa si ce material alegem? 

Ce este polistirenul?

Polistirenul este un material usor, cu o rata de absorbtie mica, slab transparent si termic prelucrabil.


Polistirenul este de doua tipuri: expandat si extrudat, cel expandat folosit cel mai des pentru a izola locuintele. Polistirenul extrudat este folosit pentru a izola, de obicei, beciurile si fundatia deoarece el nu lasa deloc peretii incaperii sa „respire”.

Avantajele folosirii polistirenului:

  • Casa ta va fi ferita de umezeala deoarece are o rata de absorbtie foarte mica;
  • Polistirenul are o stabilitate dimensionala, adica chiar si dupa o perioada mare de timp isi pastreaza dimensiunile initiale;
  • Polistirenul este usor si poate fi folosit si pentru a izola o casa mai veche sau doar un balcon de a carui stabilitate nu esti sigur.

Ce este vata bazaltica?

Vata bazaltica este un material obtinut prin topirea in cuptor a materiilor prime minerale.

Dezavantajul folosirii vatei bazaltice este acela al greutatii, acest material fiind mult mai greu decat polistirenul. Datorita greutatii acestuia insa, vata bazaltica este folosita si ca izolant fonic, fiind si o alegere ecologica excelenta.


Avantajele folosirii vatei bazaltice:

  • Vata bazaltica asigura izolarea termica, nu intretine arderea si nici nu emana gaze nocive sub actiunea focului;
  • Acest material este rezistent in timp, este ecologic, nu polueaza mediu si nu dauneaza sanatatii;
  • Vata bazaltica se manevreaza si se aplica usor, are o structura fibroaza si abosoarbe sunetele extrem de bine;
  • Vata bazaltica este maleabila si iti va acoperi toate golurile si denivelarile din izolatie, in timp ce la izolatia cu polistiren se va folosi mortar de tencuiala pentru a acoperi aceste denivelari;
  • La fel ca si polistirenul, vata bazaltica are stabilitate dimensionala.

 

Care sunt costurile acestor materiale?

Polistirenul expandat costa aproximativ 70 de lei pe metru patrat, in timp ce vata bazaltica poate sa coste chiar si de doua ori mai mult.

Vata bazaltica se monteaza mai greu, iar procesul fabricatiei acesteia este mai dificil, de aceea pretul este si aproape dublu.

Concluzii


Inainte de a alege cea mai buna solutie pentru tine, citeste AICI cum iti afecteaza aceste doua produse sanatatea si ia decizia cea mai buna pentru tine si pentru casa ta!