Cele mai bune flori pentru bordurile și aleile din curte

Cele mai bune flori pentru bordurile și aleile din curte

Amenajarea bordurilor și aleilor din curtea ta cu flori potrivite poate transforma complet aspectul grădinii, adăugând culoare, textură și structură spațiului exterior.


Alegerea florilor potrivite pentru aceste zone este esențială pentru a crea un peisaj armonios și atractiv.

1. Lavanda (Lavandula)

Caracteristici

Lavanda este o alegere excelentă pentru borduri datorită frunzelor sale argintii și florilor violet, care adaugă o notă de eleganță și parfum grădinii. Este o plantă perenă, rezistentă la secetă, care atrage polenizatori precum albinele și fluturii.

Plantare și îngrijire

Lavanda preferă locurile însorite și solurile bine drenate. Plantează lavanda la o distanță de aproximativ 30-45 cm între plante pentru a permite aerisirea adecvată. Udatul trebuie să fie moderat, iar tăierea anuală ajută la menținerea formei și la stimularea înfloririi.


Despre lavanda, iarba vrăjitoarelor, acest aur mov al culturilor 

2. Margaretele (Leucanthemum vulgare)

Caracteristici

Margaretele sunt flori perene care aduc o notă clasică și veselă grădinii. Florile lor albe cu centrul galben sunt ideale pentru a crea borduri luminoase și atrăgătoare.

Plantare și îngrijire

Margaretele preferă solurile bine drenate și locurile însorite. Plantează-le la o distanță de 30-45 cm pentru a asigura suficient spațiu de creștere. Udă regulat și aplică îngrășăminte echilibrate pentru a stimula înflorirea abundentă. Îndepărtează florile ofilite pentru a prelungi perioada de înflorire.

3. Gazania (Gazania rigens)

Caracteristici

Gazania este o plantă anuală sau perenă, cunoscută pentru florile sale viu colorate în nuanțe de galben, portocaliu, roz și roșu. Este ideală pentru borduri datorită înfloririi sale continue pe parcursul sezonului cald.


Plantare și îngrijire

Gazania preferă locurile însorite și solurile bine drenate. Plantează gazania la o distanță de 20-30 cm între plante. Udarea trebuie să fie moderată, iar îndepărtarea florilor ofilite va încuraja noi înfloriri.

4. Salvia (Salvia nemorosa)

Caracteristici

Salvia este o plantă perenă cu flori mov, violet sau albastre, care adaugă verticalitate și structură bordurilor. Salvia atrage polenizatori și este rezistentă la secetă.

Plantare și îngrijire

Plantează salvia în locuri însorite și soluri bine drenate. Distanța între plante ar trebui să fie de 30-45 cm. Udarea trebuie să fie moderată, iar tăierea plantelor după înflorire stimulează o nouă creștere și înflorire.


5. Begonia (Begonia semperflorens)

Caracteristici

Begoniile sunt flori anuale sau perene, cu frunze lucioase și flori în nuanțe de roșu, roz și alb. Sunt ideale pentru borduri datorită dimensiunilor lor compacte și perioadei lungi de înflorire.

Plantare și îngrijire

Plantează begoniile în locuri cu lumină indirectă sau semi-umbră și soluri bine drenate. Distanța între plante ar trebui să fie de 20-30 cm. Udă regulat, dar evită udarea excesivă. Îndepărtează florile ofilite pentru a stimula noi înfloriri.

6. Hostas – Crinul de toamnă (Hosta spp.)

Caracteristici

Hostas – Crinii de toamnă sunt plante perene cunoscute pentru frunzele lor mari și decorative, în nuanțe de verde, galben și alb. Sunt ideale pentru borduri umbroase, adăugând textură și culoare grădinii.

Plantare și îngrijire

Crinii de toamnă preferă locurile umbrite și solurile bogate în materie organică. Plantează-le la o distanță de 30-60 cm, în funcție de varietate. Udă regulat pentru a menține solul umed și aplică mulci pentru a reține umiditatea.

7. Crăițe (Tagetes)

Caracteristici

Crăițele sunt flori anuale cu flori galbene, portocalii și roșii, care înfloresc abundent pe tot parcursul verii. Sunt ideale pentru borduri datorită culorilor lor vii și capacității de a descuraja dăunătorii.

Plantare și îngrijire

Crăițele preferă locurile însorite și solurile bine drenate. Plantează-le la o distanță de 20-30 cm între ele. Udă regulat și îndepărtează florile ofilite pentru a încuraja noi înfloriri.

Alegerea florilor potrivite pentru borduri și aleile din curte poate transforma complet aspectul grădinii tale, adăugând culoare, textură și structură.

Lavanda, margaretele, gazania, salvia, begoniile, hostas și crăițele sunt doar câteva dintre cele mai bune opțiuni pentru a crea borduri atractive și durabile.

sursa foto: Pinterest

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI