Coniferele – piese decorative valoroase pentru grădina ta!
Unul dintre motivele pentru care grădinarii aleg coniferele este faptul că necesită puţine îngrijiri şi sunt decorativi. De asemenea, sunt rezistenţi la majoritatea dăunătorilor şi bolilor, nu au nevoie prea des de îngrăşăminte şi trebuie udaţi doar în perioadele foarte secetoase. Tunderea lor este opțională. Se pot tăia pentru a-i păstra la o înălţime mică sau pentru a crea forme ornamentale fanteziste.
Ce sunt coniferele?
Coniferele sunt copaci cu frunze ascuţite, asemănătoare acelor, care, în mare parte, rămân verzi tot anul. Numele lor provine de la conurile pe care le produc şi care pot fi feminine sau masculine. Conurile feminine sunt mari şi lemnoase şi cad toamna pe pământ, în vreme ce conurile masculine sunt mici şi, deseori trec neobservate.
Iată câteva conifere pe care le vei regăsi în peisagistică.
Pinii
Sunt printre coniferele cele mai populare. Cultivarea şi îngrijirea lor este uşoară. Sunt arbori pe care îi poţi găsi în diverse variante, de la pinul pitic de numai 1 m înălţime, până la pinul alb care poate ajunge până la 30 m înălţime. De asemenea, copacii pot varia ca formă, textura acelor şi forma conurilor.
Molizii
Molidul de Colorado şi molidul albastru sunt specimene mari care se impun în peisajul grădinii prin forma magnifică de piramidă şi ramurile puternice, orizontale, care formează un frunziş bogat. Specia poate ajunge până la 18 m înălţime şi se pretează pentru peisajele deschise, terenurile agricole, păşuni şi locuri cu vânturi puternice. Există, însă, şi soiuri care ajung la maxim 5.5 m înălţime, ideale pentru grădinile luxuriante.
Cedrul
Cedrul este un alt conifer atractiv care creşte fără probleme, ideal pentru arhitectura peisagistică. Este un arbore de dimensiuni mari cu frunze verzi tot anul pe care îl vei regăsi deseori în parcuri şi mai rar în grădini. Totuşi, pentru că asigură o protecţie excelentă pentru vânt, se cultivă deseori la limita proprietăţilor pentru a crea o barieră vie, verde. Are creştere rapidă şi este uşor de aclimatizat.
Bradul
Brazii roşii, pinii Oregon sau molidul Douglas sunt conifere înalte şi frumoase, originale din Pacificul de Nord-Vest. Sunt copaci veşnici verzi care cresc repede şi pot ajunge până la înălţimea de 37 de m. Trunchiul drept poate atinge 1 m diametru şi, uneori, chiar mai mult. Este un copac care poate trăi până la 800 de ani, elegant şi atrăgător. Forma de triunghi înalt şi subţire este un element decorativ excelent pentru orice gardină.
Ienupărul
Arbuştii de ienupăr conferă grădinii o structură bine definită şi un parfum proaspăt. Se îngrijesc uşor, tolerează chiar şi cele mai vitrege condiţii şi nu necesită tăiere pentru a-şi menţine forma atractivă. Creează habitatul ideal pentru animalele sălbatice, oferind hrana, adăpost şi locuri de cuibărit pentru păsări. Există mai bine de 170 de soiuri de ienupăr, în formă de coloană îngustă, rotunjită sau piramidală.
Chiparosul
Este un arbore cu creştere rapidă, nativ din America de Nord. Chiar dacă nu este prea căutat de grădinari pentru că are nevoie de sol umed şi bogat, merită un loc special în peisajul unei grădini. Chiparoşii au trunchiul drept şi poate ajunge până la 24 de m înălţime şi 9 m deschidere la bază. În general, acele sunt scurte, în formă de pene, şi devin maro iarna, dar sunt şi soiuri cu ace care devin galben-aurii.
Chiparosul are tendinţa de a forma “genunchi”, adică rădăcini deasupra solului, formaţiuni care pot atinge înălţimea de 2 m şi ajută arborele să obţină oxigen dacă terenul este inundat. Aceste forme îngreunează cosirea şi împiedica traficul şi reprezintă un al doilea motiv pentru care chiparosul este evitat de grădinari.
Cum alegi coniferele potrivite pentru grădina ta?
Fiecare conifer are propriile caracteristici, iar alegerea soiurilor potrivite este condiţionată de mulţi factori. Cel mai bine este să te consulţi cu un specialist sau cu cei de la pepiniere. Nu uita că este vorba despre o achiziţie pentru zeci de ani care poate schimba radical arhitectura unui peisaj şi poate oferi umbră pentru tot anul.
sursa foto: Unsplash