Cum imbunatatesti solul si cum ii ajustezi nivelul pH-ului

Cum imbunatatesti solul si cum ii ajustezi nivelul pH-ului

Solul este un factor extrem de important atunci cand vine vorba de plantele tale. Ajustarea nivelului pH-ului te ajuta sa plantezi o varietate mai mare de flori, fructe si legume in gradina, astfel incat sa te bucuri de o cultura sanatoasa.


Solurile acide sau alcaline

Pentru a determina nivelul de aciditate din sol sau pe cel al alcalinitatii acestuia, foloseste o trusa de testare. Aceasta se gaseste la centrele de gradinarit. Pe o scala de la 0 la 14, 7 inseamna neutru, in timp ce peste 7 indica un sol alcalin, iar sub 7 indica un sol acid.

Pentru a face o analiza cuprinzatoare, alege cel putin sapte mostre de sol, din fiecare strat de flori sau din fiecare zona. In acest fel, vei avea o imagine de ansamblu.

Un nivel acceptabil este intre 5 si 7, iar marea majoritate a plantelor se simt bine intr-un sol usor acid, adica 6.5.


Exceptii de la regula

Lavanda, de exemplu, creste in mod natural in solurile alcaline, calcaroase, de pe coasta Mediteranei, in timp ce merisorul, rododendronii si azaleele prefera un sol acid.

Cum se creste si ingrijeste Azaleea, floarea superba ce infloreste tot anul

Cum ajustam nivelul pH-ului din sol

Daca pH-ul solului este in afara limitei normale (intre 5 si 7 fiind limita normala), aceasta poate insemna fie ca nutrientii nu sunt disponibili pentru plante, fie ca exista in exces. In ambele situatii, solul poate deveni toxic.

Asadar, daca plantele tale dau semne cum ca ar avea un deficit de nutrienti, dar stii ca ai aplicat o doza corecta de fertilizator, verifica nivelul pH-ului din sol.


Daca solul este prea acid, se scade nivelul pH-ului aplicand calcar pentru uz agricol (carbonat de calciu). Acesta va avea efecte benefice si asupra structurii solurilor argiloase.

Daca solul argilos este deficitar in magneziu, aplica dolomit, o combinatie de carbonat de magneziu si carbonat de calciu.

Daca solul este prea alcalin, atunci trebuie sa ii ridici nivelul pH-ului pentru a il face mai acid. Adauga sulf pentru uz agricol sau sulfat de fier. Aminteste-ti sa verifici din nou nivelul pH-ului dupa un timp deoarece s-ar putea sa fie nevoie sa faci regularizari anuale.


Apa de ploaie – Beneficiile acesteia si cum poti sa o aduni

sursa foto: Pinterest

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI