Cum incoltesti graul de Sf. Andrei?
Cea mai cunoscuta traditie de Sf. Andrei este, probabil, punerea graului la incoltit. Pe 30 Noiembrie, in ziua de Sf. Andrei, supranumit si ocrotitorul Romaniei, traditia spune ca membrii familiei trebuie sa puna grau la incoltit, in vase separate. De Anul Nou se fac previziunile: se spune ca cel al carui grau a incoltit si s-a dezvoltat cel mai bine va avea cel mai mult noroc in anul urmator.
Cum pui graul la incoltit?
Pentru a incolti, graul are nevoie de un mediu umed, de lumina si caldura. Poti pune graul la incoltit in pamant sau intr-un vas special cu vata umezita.
In ghiveci, graul poate fi pus intr-un strat subtire de pamant de flori. Locul ideal pentru incoltirea graului este pervazul, unde semintele vor beneficia de cat mai multa lumina naturala, dar si o temperatura potrivita (cand langa pervaz este instalat un calorifer).
Cel mai bine este sa pui semintele de grau intr-un borcan de sticla transparenta, pentru ca, pe langa faptul ca va mentine o temperatura potrivita pentru grau, il va feri si de curentii de aer. Pune semintele de grau intr-un borcan si toarna apa peste ele. Atentie, nivelul apei nu trebuie sa fie prea ridicat, altfel semintele se vor ineca. Toarna usor apa pentru a te asigura ca nivelul apei nu depaseste inaltimea semintelor, lipsindu-le astfel de oxigenul necesar pentru germinare.
Sfat: pune graul la incoltit intr-un vas frumos ca sa il poti folosi ca decor pe masa de Anul Nou!
Beneficiile graului incoltit
Graul incoltit contine cantitati importante de enzime si fitohormoni, alaturi de un continut bogat de minerale si vitamine. Vitaminele gasite in germeni de grau includ: A, B, D, E, K si PP.
Graul incoltit este folosit ca remediu natural pentru orice boala a sangelui, fiind indicat mai ales in tratamentul naturist al anemiei. Germenii de grau au si un efect puternic de detoxifiere a ficatului si stimuleaza glanda tiroida. Clorofila din graul incoltit are un puternic efect antioxidant.