Cum pregatesti fundatia pentru a construi o pergola absolut spectaculoasa
Stresul de zi cu zi poate fi sters cu buretele cand te relaxezi intr-o pergola absolut spectaculoasa, o oaza de relaxare in propria gospodarie. Un vis frumos devenit realitate.
Vom incepe direct sa iti povestim cum sa pregatesti fundatia daca vrei sa construiesti chiar tu o pergola in curtea ta sau chiar un foisor. De asemenea, pregatirea fundatiei se poate face si pentru constructii ceva mai mari, asa cum este o alee pentru a parca masina, de exemplu.
Pregatirea fundatiei pentru o pergola de vis
Cand este amplasata in locul potrivit, o zona pavata este potrivita pentru orice tip de vreme si este folosita cam pe tot parcursul anului. Nu ridica probleme si orice constructie realizata aici va fi rezistenta.
Daca zona respectiva este folosita pentru constructii foarte grele, atunci vei avea nevoie de o fundatie foarte rezistenta pentru ca deasupra sa pui pavajul.
Inaltimea finala a pavajului trebuie sa fie de minimum 15 cm sub partea de sus a fundatiei.
Se sapa solul si se inlatura pietrele mari sau caramizile sau acestea se sparg in bucati mici. Verifica panta pe care tocmai ai creat-o cu un nivelator. Apoi, taseaza solul foarte bine pentru a il uniformiza.
Urmatorul pas este sa fixezi marginile cu bucati din lemn. Inauntru, pune piatra naturala sau moloz si rasfira totul cu o grebla. Repeta operatiunea pana lasi liber cam 8 cm. In acest fel, vei lasa loc pentru nisip sau balast.
Apoi, pune cu lopata nisip sau balast peste baza formata din agregat. Aceste este materialul liant, folosit pentru a umple gaurile si pentru a indrepta fundatia. Presara nisipul in mod egal, folosind o grebla sau o platforma de lemn.
Pergola din lemn – o constructie stilizata care confera exteriorului eleganta
Verifica gradul de inclinare
Verifica gradul de inclinare din nou, cu un nivelator, pentru a te asigura ca inclinarea este facuta putin intr-o parte. In acest fel, vei permite apei de ploaie sa se scurga de aici intr-o parte si sa fie redirectionata catre flori sau alte plante.
Nu uita sa te asiguri ca nu exista goluri.
Ultimii pasi
Taseaza puternic si lasa fundatia asa timp de o saptamana sau doua, pana cand ploua. Daca nu vrei sa astepti ploaia, poti sa o uzi cu furtunul pentru ca nisipul sa ajunga in gauri.
Pentru a tasa, poti folosi si o masina metalica vibratoare. Aceasta este extrem de utila si poate fi si inchiriata. Masinaria va produce vibratie fundatiei, pana cand toate elementele s-au asezat si suprafata este mai dura.
Apoi, se pun aici lespezi si mortar, iar deasupra se aplica betonul.
Pergola, un ansamblu elegant care confera intimitate casei – Idei de amenajari exterioare
sursa foto: Pinterest