Cum pregatim solul din gradina pentru noi legume – Sfaturi utile de gradinarit
Avantajul unei gradini te ajuta sa te bucuri de legume noi, legume diferite pe care sa le plantezi in fiecare an pentru a te bucura de o recolta proprie, sanatoasa si bogata.
Pana la recoltarea roadelor, noi ti-am pregatit mai jos un articol despre cum sa pregatesti solul din gradina ta, astfel incat sa ii acorzi atentia necesara. Majoritatea legumelor ce au parte de ingrijire iti vor oferi recolte bogate, dar si sanatoase, cu gust.
Cum gasesti locul perfect pentru legumele tale
Este important sa stii faptul ca legumele prefera spatii insorite. Cu toate acestea, exista plante care se vor dezvolta foarte bine chiar si in spatii usor umbrite. Majoritatea legumelor se dezvolta mult mai bine daca sunt pozitionate in locuri adapostite de vanturile puternice.
Dupa ce ai gasit locul ideal pentru plantare ardei, de exemplu, trebuie sa-i oferi acestei legume un sol umed, dar bine drenat. Apa de aici nu trebuie sa balteasca atunci cand te ocupi de udarea rasadurilor, ci trebuie sa fie absorbita de sol.
Imbunatatirea solului: Un truc foarte important pe care il poti aplica si tu atunci cand vine vorba de imbunatatire a solului este acela de a aplica materie organica. Materia organica putrezita se adauga in fiecare an.
Sistemul de rotatie al legumelor
Pentru ca tu sa te poti bucura de legume sanatoase, legume care cresc bogat, frumos, este important sa te ocupi de rotatia legumelor. Pentru a preveni aparitia daunatorilor si crearea diferitelor etape de boala, schimba locul de plantare a legumelor tale.
Ce legume plantam in alt loc?
Membri ai familiilor cartofului, cepei si verzei ar trebuie plantati in locuri diferite, in fiecare an, cu alte legume in jurul lor. Te vei asigura, in acest fel, ca legumele tale vor avea parte de substante nutritive din sol.
Cum poti organiza plantele prin sistemul de rotire
Muta plantele anuale si grupeaza-le in familii care au cerinte similare in legatura cu substantele nutritive. Acest lucru va insemna ca solul va fi mult mai usor de ingrijit, cu o cantitate minima de chimicale si ingrasamant.
Culturile care se potrivesc oriunde
In timp ce castravetii nu pot fi pozitionati langa rosii, iar ardeii nu pot fi cultivati langa castraveti, exista legume care se potrivesc aproape oriunde. Aici este vorba despre legume care pot fi introduse oriunde in rotatie: sfecla de zahar, spanacul, inclusiv sfecla cu frunze, laptuca, dovleacul, bostanul si porumbul dulce.
Daca vrei sa plantezi rosii si castraveti, dar si ardei in aceeasi seara, este important sa lasi o distanta semnificativa intre aceste culturi. In acest fel, te vei asigura ca ele nu isi vor „fura” una alteia substantele nutritive.
sursa foto: Pinterest