Cum sa ai rosii gustoase si sanatoase – 5 Retete de ingrasamant bio
Hrana bio este din ce in ce mai importanta pentru sanatatea noastra si a familiei, dar si pentru ca produsele bio au acel gust de altadata, gust care ne aduce aminte de copilare.
Pentru ca rosiile sa creasca sanatos si sa fie gustoase, acestea trebuie hranite corespunzator, iar acest lucru se face prin aplicarea de ingrasamant pentru plante.
Atunci cand prepari un ingrasamant pentru plante, tine cont de faptul ca acesta trebuie sa aiba cele 3 elemente de baza: azot, fosfor si potasiu. Pe langa acestea, mai exista si alte elemente importante precum: magneziu, fier, calciu, cupru, mangan sau zinc.
Pentru a le oferi plantelor toti nutrientii de care au nevoie, este necesar sa aplicam tratamente bio cu alimente sau produse pe care deja le avem in gospodarie.
Mai jos, am pregatit cateva idei de retete de ingrasamant pentru rosii gustoase si sanatoase.
Retete de ingrasamant pentru rosii gustoase
1. Reteta cu drojdie de bere
Drojdia de bere este benefica pentru ca stimuleaza cresterea sanatoasa si frumoasa a plantelor.
Foloseste un recipient de 3 litri in care sa pui jumatate de pahar de zahar si 100 grame de drojdie de bere. Acopera recipientul si lasa-l intr-un loc racoros pentru o saptamana.
Foloseste un singur pahar din solutia finala, pune-l intr-o galeata si peste acesta toarna 10 litri de apa. Stropeste rosiile, vinetele, dar si ardeii.
Solutia poate fi folosita atat pentru frunze, cat si pentru a stropi legumele direct la radacina.
2. Reteta cu bicarbonat de sodiu
Cu totii stim ca bicarbonatul de sodiu este benefic in orice gospodarie. Foloseste 1-2 lingurite de bicarbonat intr-un litru de apa si stropeste frunzele rosiilor dimineata devreme sau seara tarziu.
3. Reteta cu coji de banane
Cojile de banane contin o multime de substante nutritive si benefice pentru legumele din gradina, dar mai ales pentru rosii.
Foloseste coji de la banana maruntite si pune-le direct la radacina atunci cand plantezi rosiile, dar si la fiecare musuroire.
Cojile de banane sunt bogate in potasiu si magneziu si te vor ajuta sa ai rosii sanatoase si frumoase.
4. Reteta cu cenusa
Intr-o galeata de 10 litri pune cenusa cam pe sfert si apoi adauga apa pana se umple galeata. Lasa totul acoperit afara timp de 10 zile. Apoi, ia apa din galeata si pune-o intr-o alta galeata de 10 litri si adauga apa peste.
Foloseste solutia rezultata pentru a stropi rosiile.
5. Reteta cu acid boric
Pentru aceasta reteta ai nevoie de 10 grame de acid boric la 10 litri de apa calduta. Stropeste atat florile, cat si frunzele si astfel vei reusi sa intaresti sistemul imunitar de la rosii.
Poti sa folosesti aceasta solutie pentru a stropi de aproximativ 2 ori pe saptamana.
Cum se administreaza ingrasamantul?
Hranirea rosiilor, dar si a altor legume, se face in patru etape.
Prima etapa – La 3 saptamani dupa ce s-a plantat rasadul in locul respectiv se administreaza 1 litru de solutie benefica si hranitoare pentru fiecare planta.
Etapa a doua – Se face la aproximativ 10 zile distanta de prima etapa, tot cu 1 litru de solutie pentru fiecare planta.
Etapa a treia – Etapa a treia se face la o distanta de 10 zile de a doua etapa, cu aproximativ 5 litri de solutie benefica pentru fiecare metru patrat de pamant cultivat cu rosii.
Etapa a patra – Etapa a patra este etapa finala si se face la o distanta de 13 zile de a treia, folosind 10 litri de solutie la fiecare metru patrat de cultura de rosii.
sursa foto: Pixabay