Descoperă arta distilării: Cum să faci țuică la tine acasă și să impresionezi cu arome autentice

Descoperă arta distilării: Cum să faci țuică la tine acasă și să impresionezi cu arome autentice

Am pregătit pentru tine câteva dintre secretele obținerii unei băuturi autentice, o țuică de calitate ce transformă un fruct banal într-o băutură cu aromă tradițională.


Poporul român este renumit în întreaga lume datorită acestei băuturi numită țuică, Lică este produsă prin fermentarea fructelor. Printre fructe se numără și corcodușele, merele, perele, prunele, cireșele, caisele, dar și gutuile.

Tradiția noastră constă în bucuria de a savura o țuică făcută cu mândrie în propriul cămin este una foarte mare. Distilarea țuicii este o artă străveche, iar procesul de preparare a acesteia este unul aventuros, dar și fascinant.

Dacă ești curios să afli cum se face țuică la tine acasă, dar și câteva detalii despre această artă străveche, am pregătit pentru tine câteva informații esențiale de care ai nevoie pentru a începe să faci propria țuică.


Echipamentul de care ai nevoie

Primul pas pentru a prepara o țuică de calitate este asigurarea tuturor echipamentelor și ingredientelor necesare. Vei avea nevoie de:

  • Un cazan de țuică

Găsești aici un astfel de cazan de țuică de vânzare, cazan care te va ajuta să obții băutura dorită. Poți opta pentru un material din cupru, dar și în cazan din oțel inoxidabil. Asigură-te că alegi un cazan potrivit pentru cantitatea de țuică pe care dorești să o prepari.

  • Fermentator 

Ca fermentator, poți folosi un butoi de plastic sau de sticlă care are un capac ce se închide etanș. Acest lucru este foarte important atunci când vine vorba de transformarea zaharurilor din fructe în alcool. În acest recipient vei poziționa fructele pentru a obține o țuică gustoasă.


  • Fructe

Optează pentru fructe proaspete și de înaltă calitate, fructe care te vor ajuta să obții o țuică aromată.

  • Apă

Asigură-te că optezi pentru o apă de calitate, fără clor sau alte substanțe chimice. Aceste substanțe pot să afecteze procesul de fermentație și distilare.

Apa din fântână este cea mai bună, apă pe care o poți extrage cu ajutorul unui hidrofor. Nu uita să folosești astfel de vase expansiune pentru hidrofor.


Cum se prepară țuica

Fructele spălate și curățate, fără semințe, se adaugă în butoiul ales, după ce se pisează ușor pentru a se elibera sucul. Apoi, se închide cu capacul etanș și se lasă fructele să fermenteze timp de câteva săptămâni.

Este important să te asiguri că temperatura este controlată și că fermentația are loc într-un mediu steril.

Focul de la cazan se va face cu flacără mare la început, până începe să curgă țuica, iar apoi se lasă focul mai domol pentru a se menține o temperatură constantă. În prepararea țuicii este extrem de importantă răbdarea.

Asigură-te că toate conexiunile și garniturile etanșe sunt închise corect pentru a preveni scurgerile. Colectează alcoolul având grijă să se par primele picături de ultimele. Primele picături conțin substanțe nedorite, iar ultima parte poate conține impurități și uleiuri.

Păstrează alcoolul timp de câteva săptămâni înainte de a se consuma pentru ca el să își dezvolte aromele.

Înainte de a face țuică acasă, asigură-te că respecți legile și reglementările locale privind distilarea alcoolului. Unele țări interzic producția de alcool la domiciliu, așa că este foarte important să fii la curent cu legislația în vigoare.

sursa foto: Pixabay

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI