Gălbeneaua, o plantă anuală cu o mulțime de beneficii surprinzătoare
Calendula sau gălbeneaua este o floare banală la noi, o floare ce are un efect surprinzător atunci când este folosită ca floare tăiată. În plus, are o durată bună de păstrare în apă.
Originile ei sunt Europa de sud și Africa de Nord.
Calendula officinalis L. este o plantă ce are o talie mică, între 20 și 40 cm înălțime. Este pubescentă-glandulară, O plantă cu lăstar și frunze groase, ce emană un miros caracteristic. Frunzele oblong-lanceolate, sesile, cu marginile ciliate au dispoziție alterna. Florile, tipice compozitelor, sunt așezate în capitule terminale.
Culorile obișnuite sunt galben și portocaliu, în tonuri foarte intense, cu deosebire primăvara și toamna, când căldura este moderată, iar umiditatea mai ridicată.
Cerințele ecologice ale acestei flori
Calendula este o plantă rustică, foarte puțin pretențioasă. Crește și înflorește bine la temperaturi mai scăzute specifice primăverii și toamnei. Necesită locuri luminoase și bine aerisite. Se poate cultiva pe orice tip de sol, cu un pH ridicat (7-7,5). Suportă salinitatea destul de bine.
Mixandra, floarea care cucerește pe toată lumea prin parfumul și frumusețea ei
Cultura acestei frumoase plante
Semănatul se face direct în teren, primăvara devreme, la distanțe de 20-30 cm, punându-se e câte 2-3 semințe la un loc. După răsărire este bine să se lase câte o singură plantă la cuib, iar cu cele smulse să se execute completarea eventualelor goluri.
Semințele rezistă la frigul din cursul iernii, dacă sunt puțin acoperite cu pământ. O veste foarte bună este aceea că planta se auto-însămânțează de la an la an.
Chiar răsadurile ieșite toamna, pot rezista afară în iernile blânde și, bineînțeles, în locurile mai puțin expuse frigului. De aceea, semănatul se poate face și toamnă, când înflorirea va avea loc mult mai devreme în anul următor.
Crăița, planta iubitoare de soare, vindecătoare și frumoasă
sursa foto: Pinterest