Mixandra, floarea care cucerește pe toată lumea prin parfumul și frumusețea ei

Mixandra, floarea care cucerește pe toată lumea prin parfumul și frumusețea ei

Mixandra este o plantă de neînlocuit pentru persoanele care iubesc parfumul și un aspect absolut spectaculos, adesea cuceritor.


În timpul zilei, parfumul Mixandrei este subtil și adesea inefabil. În condiții de frig și umezeală, în zilele foarte noroase și, în special, în orele amurgului, parfumul ei devine aproape magic. De aceea, foarte multe persoane iubesc această floare.

Originea ei este pe Coasta Mediteraneană.

Despre această frumoasă floare

Are tulpina dreaptă, erbacee sau ușor lemnificată, înaltă de 20-50 cm. Mixandra sau Matthiola incana R. Br.


Este o plantă cu frunzele lanceolate, scurt pețiolate și așezate altern. Acestea sunt acoperite de o pubescență fină de culoare cenușie, ca întreaga plantă de altfel.

Florile simple și bătute, colorate roz, mov, galben, alb și roșu, sunt grupate într-un racem mare.

De la această specie se pot obține flori în tot cursul anului, în funcție de varietate, soi și de modul de cultură.


M. incana var. annua înflorește vara, în iunie – august, soiurile cultivate fiind „American Beauty”, „Rubi”, „Chimox”.

M. incana var. autumnalis înflorește cu circa o lună mai târziu decât varietatea precedentă, iar înflorirea durează până la îngheț. În acest fel, ne putem bucura de flori frumoase și spectaculoase până toamna târziu.

M. incana var. hibernalis  înflorește primăvara foarte devreme.


Pentru flori tăiate prezintă interes numai soiurile cu flori duble. Cum acestea au florile duble sterile, semințele se obțin de la plantele cu flori simple.

Separarea plantelor ce vor da flori simple de la cele cu flori bătute se face după culoarea răsadului când este în fază tânără, înainte de repicare. Astfel, răsadurile cu frunze verde închis dau flori simple, iar cele cu frunze colorate verde-gălbui dau flori duble.

Pentru accentuarea diferenței de culoare a frunzelor se mențin răsadurile timp de o săptămână la 4 – 5 °C, după care se smulg cele cu frunze verde închis. Procedând așa, se obțin 100% plante cu flori involte.

Cerințele ecologice ale acestei plante

Floarea preferă să aibă un sol bine drenat, reavăn, bogat în materie organică. De aceea, te sfătuim să optezi pentru compost natural pe care l-ai făcut chiar tu, acasă.

Cum sa faci compost pentru gradina ta – Ghid complet cu pasi simplu de parcurs

De asemenea, floarea preferă soarele plin sau umbra slabă. Poziționează planta într-un loc unde să aibă parte de foarte multă lumină naturală. Nu înflorește bine la căldură excesivă.

Zilele reci și umede din sezoanele de primăvară și toamnă îi plac în mod deosebit. Așadar, dispune de condiții climatice favorabile în regiunile de deal și de munte, unde temperaturile din timpul verii sunt moderate.

Întotdeauna este bine să i se asigure un loc cu o bună circulație a aerului.

Trucuri pentru a obtine un compost calitativ pentru solul tau

sursa foto: Pinterest

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI