Ghid pentru îngrijirea livezii la început de primăvară: Ce lucrări sunt necesare

Ghid pentru îngrijirea livezii la început de primăvară: Ce lucrări sunt necesare

Ghid pentru îngrijirea livezii.


Odată cu sosirea primăverii, livezile intră într-o perioadă de activitate intensă, iar grijile pentru sănătatea și productivitatea pomilor devin o prioritate pentru orice fermier sau grădinar.

Aceasta este perioada în care ne ocupăm de îngrijirea livezii, de plantarea căpșunilor primăvara, dar și de multe alte lucrări de întreținere și dezvoltare a livezii și grădinii cu legume și fructe.

Începutul de primăvară este un moment crucial pentru a iniția unele lucrări esențiale de întreținere a livezii. Aceste lucrări vor influența dezvoltarea și recolta din acest sezon și din anii următori.


Iată câteva sfaturi și lucrări de bază pe care trebuie să le desfășori pentru a te asigura că livada va prospera în lunile următoare.

Tăierea pomilor

Una dintre primele și cele mai importante lucrări în acest sezon este tăierea pomilor.

Acest lucru ajută la îndepărtarea ramurilor uscate, deteriorate sau bolnave și la formarea unei coroane echilibrate pentru fiecare pom. Este esențial să utilizezi unelte ascuțite și curate pentru a preveni rănirea inutilă a copacilor. Ulterior, le poți folosi pentru toate lucrările de toaletare pomi fructiferi.


Tratamente pentru protecția împotriva bolilor și dăunătorilor

Primăvara este momentul potrivit pentru a aplica tratamente preventive împotriva bolilor și dăunătorilor care ar putea afecta livezile.

Poți folosi insecticide și fungicide naturale sau chimice, după caz. Ele previn apariția și răspândirea unor boli comune precum făinarea, ruginirea sau diverse infestări de dăunători.

Fertilizarea – Ghid pentru îngrijirea livezii

Pomii au nevoie de nutrienți suplimentari în perioada de creștere rapidă din primăvară.


Aplicarea unui îngrășământ echilibrat, bogat în azot, fosfor și potasiu, poate spori creșterea și sănătatea pomilor și poate îmbunătăți recolta.

Ierbicidare și aerisirea solului

Combaterea buruienilor în jurul pomilor și aerisirea solului sunt două lucrări importante care trebuie făcute în această perioadă.

Eliminarea buruienilor concurează cu pomii pentru apă și nutrienți și poate compromite sănătatea lor. De asemenea, aerisirea solului ajută la îmbunătățirea drenajului și la promovarea creșterii rădăcinilor.

Irigarea

Asigură-te că livezile sunt bine irigate, mai ales în perioadele secetoase. Apa este esențială pentru creșterea și dezvoltarea sănătoasă a pomilor, iar lipsa acesteia poate duce la stres hidric și scăderea recoltei.

Monitorizarea pomilor

În această perioadă, este important să monitorizezi îndeaproape starea pomilor și să fii atent la semnele de stres, boală sau dăunători.

Observarea și intervenția precoce pot preveni problemele majore în viitor și pot menține liveza sănătoasă și productivă.

Începutul de primăvară este un moment crucial pentru a iniția o serie de lucrări de întreținere în livezile noastre.

Prin tăierea corectă a pomilor, aplicarea tratamentelor preventive, fertilizare, irigare și monitorizare atentă a sănătății pomilor, putem asigura o creștere sănătoasă și o recoltă bogată în sezonul următor și în anii ce vor veni.

Investiția de timp și efort acum poate fi recompensată cu roade abundente și o liveză prosperă în viitor.

sursa foto: Pinterest

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI