Iasomia, delicata emblemă florală a multor țări, renumită pentru parfumul ei încântător

Iasomia, delicata emblemă florală a multor țări, renumită pentru parfumul ei încântător

Iasomia este o delicată emblemă florală a Indoneziei, Pakistanului și Filipinelor și este renumită pentru parfumul ei încântător. De asemenea, florile sunt foarte valoroase datorită uleiului esențial, folosit în industria parfumurilor și în aromaterapie.


Cultivarea iasomiei

Iasomia comună (J. officinale) este o plantă rezistentă la frig, cu lujeri cățărători înalți, ce parte frunze compuse și flori cu cinci petale, intens parfumate. Acesta este unul dintre lucrurile pentru care floarea este și celebră: parfumul ei cuceritor.

Adusă în Europa în secolul 16, se cultivă și se comercializează astăzi pe scară largă. Planta este iubită pentru florile ei în sudul Franței, Spania, India, Egipt, China, Algeria, Maroc, dar și în țara noastră.

Iasomia (toate varietățile) este o plantă ideală pentru ghivece mari, după cum poate fi plantată, ca o vița, lângă arcade sau foișoare. În acest fel, parfumul florilor ei vor bucura pe trecători.


Ce mai rezistentă specie este J. officinale. Celelalte specii au nevoie de condiții de climă tropicală sau, cel puțin, să fie ferite de frig. Cu toate acestea, în zonele reci sunt excelente plante de seră.

Așezarea și îngrijirea plantei

Iasomia prefera amplasarea într-un sol bogat, bine drenat, și în plin soare. În ceea ce privește înmulțirea, vara se poate înmulții prin butași de tulpini tinere.

Atunci când vorbim despre întreținere, plantare nevoie să fie tunsă imediat ce a înflorit, îndepărtând mlădițele mai vechi.


Mi-a crescut în aer liber are puține probleme. Însă plantele de interior pot fi atacate de viermi albi și păienjeni roșii.

Recoltarea și depozitarea iasomiei

Pentru ce ai, culege florile deschise, dimineața devreme. Pentru întrebuințări medicinale, pune-le la uscat. Rădăcinile de iasomie, varietatea J. sambac, pot fi scoase toamna și uscate, tot pentru utilizarea în scop terapeutic.

Macul, un calmant natural și o floare delicată ce cucerește și înviorează

sursa foto: Pinterest


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI