Iasomia – Parfumata, benefica pentru sanatate si usor de ingrijit

Iasomia – Parfumata, benefica pentru sanatate si usor de ingrijit

In India, aceasta planta este cunoscuta si sub numele de „regina florilor”. Iasomia este una dintre plantele preferate ale femeilor atunci cand vine vorba de parfumuri, insa aceasta planta are si beneficii sanatoase si se ingrijeste usor.


Este frumoasa, ne incanta cu mirosul ei si are flori albe, roze, galbene, dar si purpurii. Planta este originara din zona muntilor Himalaya, este considerata o planta sacra si este venerata in unele colturi ale lumii.

Beneficii terapeutice

Florile de iasomie contin ulei eteric, acetat benzilic, indol, iasmon, alcool benzilic si linalcool.

Florile acestei frumoase plante au actiune relaxanta, efect afrodisiac, antiseptic si decontracturant.


Preparatele pe baza de iasomie sunt recomandate in depresii, migrene, tulburari circulatorii, oboseala musculara, tuse spastica, reumatism articular si frigiditate.

Ceaiul de iasomie – Benefic si delicios

Ceaiul de iasomie este delicios, bogat in antioxidanti si poate sa incetineasca dezvoltarea celulelor canceroase din corpul omenesc. Cu toate acestea, ceaiul de iasomie nu trebuie baut pe stomacul gol deoarece provoaca aciditate, dar nici inainte de culcare deoarece te poate agita.

Ceaiul de iasomie in cosmetica

Ceaiul de iasomie, dar si uleiul de iasomie este folosit in cosmetica, acesta fiind ideal pentru tenul gras. La nivelul pielii, persoanele cu ten gras pot sa regleze excesul de sebum prin tratamente sau masti cu ceai de iasomie sau ulei de iasomie.


Ingrijirea iasomiei

Daca puteti sa plantati aceasta floare in gradina voastra, nu ezitati sa o faceti. Iasomia este cunoscuta si drept arbustul care are cele mai frumoase si parfumate flori de vara.

Este un arbust cu frunze cazatoare, este o planta care iubeste lumina si, de aceea, trebuie plantata intr-un spatiu in care are cat mai putina umbra in anumite momente ale zilei sau deloc.

Trebuie tinut cont si de faptul ca iasomia are nevoie si de mult spatiu pentru a creste si pentru a se raspandi.


Tipul de sol

Planta este foarte putin pretentioasa in ceea ce priveste tipul de sol. Floarea se dezvolta cel mai bine intr-un sol moderat-umed, insa creste foarte bine si in alt tip de sol.

Vara trebuie udata, insa aveti grija sa nu exagerati cu cantitatea de apa.

Ingrasamant pentru iasomie

La inceputul primaverii, planta are nevoie de fertilizator, iar apoi nu va mai avea nevoie de niciun ingrasamant. Bineinteles, daca observati frunze galbene la aceasta planta, atunci apelati la un fertilizator pentru a ii oferi nutrientii de care are nevoie. Insa acestea sunt exceptii intalnite destul de rar.

Plantare

Iasomia se poate planta primavara sau toamna, creste destul de repede si poate fi modelata prin taiere.

Aceste taieri trebuie facute obligatoriu, primavara devreme. Dupa ce trec florile, iasomia trebuie tunsa din nou pentru a stimula urmatoarea inflorire.

Iasomia atrage insecte

Deoarece are mult nectar, iasomia atrage multe insecte, in special fluturi. De aceea, aveti grija ca planta sa nu fie atacata de afide si folositi tratamente pentru a preveni ca aceste insecte daunatoare sa afecteze frumoasa planta.

Puteti folosi fertilizatori pe care ii folositi si pentru plantele din ghiveci. Gasiti in acest articol ingrasaminte naturale pentru plantele voastre.

sursa foto: Pixabay

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI