Imbunatatirea solului – Pasi necesari pentru a ingriji solul si mulcirea lui

Imbunatatirea solului – Pasi necesari pentru a ingriji solul si mulcirea lui

Povestim astazi despre imbunatatirea solului si cum putem face acest lucru.


Cum imbunatatim solul, dar si care sunt pasii necesari pentru a face acest lucru, in functie de procedeul ales.

Cum lucram pe un sol umed

Pasul 1

Sapatul va ajuta la decompactarea unui sol argilos, dar daca acesta este foarte
umed, va trebui sa sapati fie cand acesta este mai uscat, toamna, sau cand incepe sa se
usuce, primavara. Evitati sa compactati solul argilos umed. Asezati scanduri de lemn pentru ca greutatea dvs. sa fie uniform distribuita sau amplasati carari potrivite, in relief.

Pasul 2

Adaugarea materiei organice ajuta la imbunatatirea drenajului unui sol umed, argilos. Prundisul este de folos si imbunatateste rapid solurile argiloase si cele cu turba. Sapatul acestora poate fi o munca grea si costisitoare. Folositi 3 mm de prundis. O roaba plina va acoperi 2-3 m patrati de sol.


MULCIREA

Pasul 1

Imprastiati materia organica pe suprafata solului, intr-un strat adanc, de cel putin 5 cm grosime. Evitati sa acoperiti trunchiul sau coroanele plantelor. Cel mai bun mo ment pentru aplicarea mulciului este la mijlocul primaverii. Un mulci gros impiedica germinarea semintelor de buruieni si pastreaza solul umed. Udati cu pleava si cacao.

Pasul 2

Nu lasali caini sa se apropie de pleava si indepartati pisicile de stratul protector, umezind suprafata sau infigand niste pari ascutiti. In timp, ramele vor tari mulciul in sol, unde acesta va putrezi.
Reaplicati mulci in fiecare primavara. Ridicati inaltimea straturilor, folosind o margine de lemn sau caramida, pentru a mentine mulciul in pozitie adecvata.

Cum imbunatatesti solul si cum ii ajustezi nivelul pH-ului

O singura sapare a solului

Cand aveti de-a face cu un sol foarte compactat sau cu o suprafata noua care nu a fost niciodata cultivata, e nevoie de o singura sapare pentru a asigura cel mai bun inceput pentru plantele dvs. Desi ar putea parea o sarcina dificila, consolati-va cu gandul ca rareori trebuie facuta mai mult de o singura data pentru un strat.


In primul rand, marcati zona care urmeaza sa fie sapata, intr-un patrat sau dreptunghi. Imprastiati un strat uniform de materie organica pe suprafata solului, astfel incat sa fie amestecata in solul de suprafata pe masura ce sapati. Excavati un sant de vreo 30 cm latime, de adancimea lamei sapei.

Miscand doar solul de suprafata, nu cel de dedesubt, puneti-l intr-o roaba sau puneti-l pe o folie de plastic. Inlaturati orice buruieni, radacini, pietre sau alte ramasite din strat, pe masura ce le descoperiti. Solul din primul sant va fi folosit in ultimul sant. Sapati cel de-al doilea sant de-a lungul celui dintai si mutati solul de suprafata, pentru a umple cu el primul sant sapat.

Repetati procedeul pana ajungeti la primul sant. Pentru a umple acest sant, folositi solul pus deoparte din primul sant.


Cum testam nivelul de aciditate din sol – Sfaturi importante

sursa foto: Pinterest

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI