Irisul, o floare cu importante proprietati terapeutice si un efect vizual fantastic

Irisul, o floare cu importante proprietati terapeutice si un efect vizual fantastic

Irisul, o floare absolut superba, dar si utila. Printre sculpturalii irisi exista o varietate cu importante proprietati terapeutice, ca si altele de la care sunt folositi rizomii, pentru a se obtine orris – o pulbere de radacini utilizata in industria parfumurilor, in medicina naturista, dar si la aromatizarea ginului sau a gumei de mestecat.


Alte denumiri: Stanjenel, stanjen, lilie, lilion, sabie, speteaza, floare-vanata

Parti folosite: Rizomii

Pentru producerea de orris sunt cultivate doua tipuri de iris: cel florentin (I. x germanica „Florentina”), crescut de sute de ani langa Florenta, in Italia; si irisul dalmatian (I. pallida „Dalmatica”), originar din sud-vestul Croatiei.


„Florentina”, care infloreste timpuriu, este un iris inalt, cu flori albe avand un parfum dulceag, in timp ce florile varietatii „Dalmatica” sunt de un liliachiu-deschis, cu un delicat parfum asemanator celui de struguri.

Ambele ating 60-120 cm inaltime si sunt plante perene, excelente pentru gradini.

Un tip foarte diferit, Iris versicolor, ce provine din zonele umede din nord-estul Americii de Nord, este important pentru medicina naturista. Crescut pe scara larga ca planta ornamental de gradina, atinge 60-90 cm inaltime si face flori purpurii ori albastru-purpurii, cu nervuri albe, contrastante, pornind din centru.


Varietati

Iris pallida are doua forme impestritate, forte decorative, chiar si atunci cand nu au flori: „Variegata” ale carei frunze sunt dungate cu alb, si „Argentea Variegata” – cu dungi galbene.

I. versicolor, sub forma cunoscuta drept „Kermesina”, face flori frez-mov.

Asezare

Irisul florentin si cel dalmatian au nevoie de un sol bine drenat si un loc in plin soare. Puteti creste I. versicolor intr-un sol bogat, de la umed pana la permanent ud, ori la marginea unei ape.


Inmultire

Divizati iristi vara, dupa inflorire. Fiecare diviziune trebuie sa aiba cel putin un evantai bazal de frunze.
Taiati fragmente de circa 15 cm; plantati rizomii orizontal si astfel incat doar jumatatea de jos sa fie ingropata.

Intretinere

Tineti sub control buruienile si curatati florile moarte de pe tulpini.

Daunatori si boli

Daca plantele sunt prea la umbra sau prea dese, rizomii pot putrezi. Irisul florentin si cel dalmatian sunt inclinati catre boli fungice, sau pot fi expusi melcilor si limacsilor atunci cand cresc intr-un sol nu prea bine drenat.

Recoltare si depozitare

La sfarsitul verii, dezgropati rizomii, curatati-i usor si puneti-i la uscat. Pastrati pudra orris timp de 2 ani, pentru intensificarea parfumului ei ca de violete.

Utilizari medicale

Iris versicolor. Parti folosite: rizomii.

Aceasta varietate a fost intrebuintata de mult timp ca planta medicinala de catre amerindieni. Acum, este utilizata in principal pentru tratarea unor afectiuni cutanate, cum ar fi acneele si eczemele.

In fitoterapie se considera ca astfel de probleme apar din pricina acumularii de toxine in organism, iar planta pare sa actioneze eficient in acest sens, ajutand ficatul, intestinele si sistemul limfatic sa le elimine. Iris versicolor e folosit adesea in combinatie cu alte plante detoxifiante, precum stevia creata si brusturele.

Pentru o intrebuintare in siguranta si adecvata a irisului, cereti sfatul unui medic sau fitoterapeut. Nu folositi planta daca sunteti insarcinata sau alaptati.

Utilizari casnice

Pudra din radacina uscata – pe care o intalniti si ca orris root -, o pulbere cu parfum de violete, e obtinuta din rizomi de iris dalmatian si florentin. Este folosita nu atat pentru parfumul ei, cat pentru proprietatea de fixator al altor arome: incetineste evaporarea uleiurilor esentiale, prelungind viata parfumurilor si a potpuriurilor. Pudra de orris poate fi presarata la colturile covoarelor sau pusa sub presuri, pentru a alunga, fara sa omoare, moliile si alte insecte.

Atentie: consumate ca atare, toate partile plantei, dar mai ales rizomi, sunt toxice. De asemenea, la persoanele sensibile pot provoca iritatii ale pielii sau alte reactii alergice.

Zorelele, florile colorate si gingase care se inmultesc extrem de repede

sursa foto: Pinterest

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI