Lucrari de toamna importante si esentiale in livada ta

0
430

Lucrari de toamna importante si esentiale in livada ta

Toamna nu doar ca se numara bobocii, dar se si pregateste livada pentru iarna. Iata ce ai de facut, tinand cont de sfaturile fermierilor cu experienta.


In timp ce recoltezi fructele, te gandesti ce ai de facut pentru a pregati livada. Anotimpul friguros se apropie, asa ca lucrarile esentiale constau nu doar in a culege fructele si roadele acestui anotimp, ci si in pregatirea pomilor pentru iarna.

Sanatatea pomilor este importanta. De aceea, trebuie sa protejam livada pe timp de iarna pentru a o feri de inghet si de temperaturile extreme.

Culesul roadelor

Toamna, in livada alegem sa recoltam roadele culturii de anul acesta si sa ne bucuram de ele. Este important ca pana la sfarsitul anotimpului sa termini de cules toate fructele. Pomii au nevoie sa fie curati si fructele sa fie culese pentru ca ei sa poata intra intr-un nou ciclu de productie.


Curatarea pomilor

Pomii se curata de fructele mumificate, uscate. In acest fel, vei elimina orice risc de imbolnavire. Aveti grija sa curatati prunii foarte bine deoarece ei pot fi afectati de o boala specifica: monilioza.

Pe langa curatarea lor de fructele uscate, se curata si frunzele cazute. Acestea pot fi un pericol pentru gradina ta deoarece frunzele pot sa reprezinte focare de boli. Mai mult decat atat, pe frunzele si resturile vegetale de pe sol stau foarte bine daunatorii. Acestia pot afecta, la randul lor, restul pomilor, dar si solul. Igiena din livada ta este importanta nu doar pentru aspect, ci si pentru sanatatea pomilor fructiferi.

Totul despre altoirea marului – Ghid explicativ si pasii necesari

livada cu meri

Sapatul in livada ta toamna

Sapatul la baza pomilor este foarte important in procesul de pregatire al livezii pentru iarna. Sapa la o adancime de aproximativ 15 cm pentru a afana solul. Saparea impiedica daunatorii sa urce in pom si sa se inmulteasca. Este eficient acest proces nu doar impotriva daunatorilor, ci si pentru calitatea solului din livada.


Udarea

Daca vremea este secetoasa, este important sa uzi livada. Ai grija sa o faci inainte de a veni inghetul.

Taierile

Un alt lucru important si un pas esential este taierea ramurilor. Elimina crengile uscate sau bolnave si ofera-le pomilor tai o forma rotunda, frumoasa.

Plantarea pomilor toamna

Toamna se planteaza si pomii frunctiferi pentru primavara. Poti face acest lucru pana in octombrie sau in noiembrie tarziu, cand vine inghetul.


Stropirea

Toamna se stropesc pomii fructiferi. Acestia au nevoie de tratamente fitosanitare, un tratament ce se aplica pe tot parcursul anului. Daca alegi sa aplici acest tratament si inainte de a veni iarna, te vei asigura ca nu exista riscul unei infectari neprevazute si nedorite. Este mult mai bine sa prevenim decat sa ne chinuim sa vindecam.

sursa foto: Pinterest