Luna noiembrie in gradina – Ce avem de facut si cum ingrijim acest spatiu

0
528

Luna noiembrie in gradina – Ce avem de facut si cum ingrijim acest spatiu

Indiferent de vremea de afara, chiar si in luna noiembrie putem aduce imbunatatiri astfel incat sa ne asiguram ca avem o gradina frumoasa si ingrijita. Gradina cu flori si livada cu pomi din primavara urmatoare vor fi frumoase si prospere doar daca ne ocupam de ingrijirea lor din timp.


Lucrarile de mai jos sunt recomandate a fi facute in luna noiembrie, la inceput, insa puteti incepe sa faceti acest lucru chiar de la finalul lunii octombrie. In acest fel, va veti asigura ca in primele zile ale lui Brumar nu mai aveti multa treaba.

Lucrarile din gradina cu flori

Inca nu este tarziu sa ne ocupam de cateva lucrari din gradina cu flori. In aceasta luna este momentul sa plantam bulbii de lalele. Va sfatuim sa faceti acest lucru chiar in primele zile din luna.

Acum este momentul sa plantam si panselute, bulbi de zambile de care sa ne bucuram in primavara urmatoare, dar si violete sau alte flori de primavara.


Lalele, Zambile si Narcise. Flori de primavara, ideale pentru amenajarea gradinii

Copacii de magnolia

Daca vrei sa te bucuri de copaci de magnolia absolut superbi, mari si bogati in primavara, acum este momentul sa ii plantati. In articolul de mai jos poti sa descoperi cum se planteaza magnolia, dar si cum se ingrijeste.

Magnolia – Cum se planteaza si cum se ingrijeste

Gradina cu legume in luna noiembrie

In gradina cu legume ne ocupam de lucrari importante in luna noiembrie. Acum este momentul sa plantam rubarba sau sparanghel.

Mai mult decat atat, luna noiembrie este ideala pentru a imbunatati calitatea solului. Alege sa imprastii gunoi proaspat pe portiunile unde sunt zarzavaturi. In acest fel, vei putea sa lasi gunoiul sa se integreze in sol pe timp de iarna.


Tot acum este momentul sa pui araci la legumele care au nevoie, pentru protectie. Este folositor sa faci acest lucru pentru a proteja tulpina legumei de vanturile puternice.

Lucrari in livada in luna noiembrie

Treaba nu se termina aici. Dupa ce ai curatat curtea si gradina de resturile vegetale, este timpul sa te ocupi de livada ta. Ingrijeste merii si perii, aplica benzi cu lipici pentru a te asigura ca nu vei avea oua de molii si inlatura frunzele moarte de pe capsune.

Acum este momentul sa te ocupi de plantarea arbustilor de zmeura. Lucrarile din gradina noastra si din livada nu se opresc aici.


Tot in luna noiembrie este momentul sa ne ocupam de indepartarea fructelor care par ca dau semne de boala sau de putrefactie. Te vei asigura, in acest fel, ca nu afectezi pomii vulnerabili si ca boala nu se va extinde la celelalte fructe sanatoase.

sursa foto: Pinterest