Plante exotice pentru grădina ta: Cum să le îngrijești și să le protejezi în clima noastră

Plante exotice pentru grădina ta: Cum să le îngrijești și să le protejezi în clima noastră

Plantele exotice adaugă o notă de frumusețe și unicitate oricărei grădini. Dacă te-ai gândit să aduci puțin exotism în grădina ta, vei descoperi că aceste plante nu sunt doar atractive, dar pot fi și o provocare interesantă.


Alege plantele exotice potrivite

Plante rezistente la frig

Înainte de a aduce plante exotice în grădina ta, este important să alegi specii care pot tolera clima noastră. Unele plante exotice sunt mai rezistente la frig și se pot adapta mai ușor. Iată câteva exemple:

  • Bambus: Bambusul este o plantă exotică rezistentă și ușor de întreținut. Există specii care tolerează bine frigul.
  • Iasomie de iarnă: Această plantă nu doar că aduce un parfum plăcut în grădină, dar și rezistă la temperaturi mai scăzute.
  • Arborele de mătase (Albizia julibrissin): Un copac cu flori spectaculoase, care tolerează bine clima temperată.

Plante de ghiveci pentru interior

Pentru plantele exotice mai sensibile la frig, poți opta pentru ghivece care pot fi aduse în interior în timpul iernii. Exemplele includ:

  • Orhidee: Sunt plante exotice populare, care pot fi ușor mutate în interior.
  • Plumeria: Cunoscută și sub numele de frangipani, această plantă adoră căldura și poate fi protejată în interior în timpul sezonului rece.
  • Croton: O plantă cu frunze colorate, ideală pentru a fi ținută în ghiveci și adusă în casă pe timp de iarnă.

Îngrijirea plantelor exotice

Solul și fertilizarea

Plantele exotice au nevoie de un sol bine drenat și bogat în nutrienți. Poți pregăti solul amestecând compost, nisip și perlit pentru a asigura o bună drenare. Fertilizează plantele exotice cu un îngrășământ echilibrat la fiecare 4-6 săptămâni în timpul sezonului de creștere.


Udarea corectă

Majoritatea plantelor preferă un sol ușor umed, dar nu îmbibat cu apă. Uda plantele regulat, dar asigură-te că solul se usucă puțin între udări pentru a preveni putrezirea rădăcinilor. Plantele de ghiveci pot necesita udări mai frecvente, mai ales în perioadele calde.

Expunerea la lumină

Plantele exotice iubesc lumina, dar multe dintre ele preferă lumina indirectă. Așază-le într-un loc unde pot primi lumina soarelui dimineața și umbră parțială în timpul după-amiezii. Dacă le ții în interior, așază ghivecele lângă ferestrele orientate spre est sau vest.

Protecția plantelor exotice în clima noastră

Protecția împotriva frigului

Pentru plantele exotice care sunt mai sensibile la frig, protecția adecvată este esențială în timpul iernii. Poți folosi pături de grădină, paie sau mulci pentru a acoperi baza plantelor și a le proteja rădăcinile de îngheț. Plantele de ghiveci trebuie aduse în interior înainte de primul îngheț.


Mutarea în interior

Plantele exotice de ghiveci trebuie aduse în interior în timpul iernii pentru a le proteja de temperaturile scăzute. Așază-le într-un loc luminos și menține o temperatură constantă în jurul lor. Evită curenții de aer și plasarea lor lângă surse de căldură intensă, cum ar fi radiatoarele.

Verificarea periodică

Verifică plantele exotice periodic pentru a te asigura că sunt sănătoase. Caută semne de dăunători sau boli și acționează imediat dacă observi probleme. Îndepărtează frunzele uscate sau bolnave și asigură-te că plantele au suficient spațiu pentru a crește.

Crearea unui microclimat favorabil

Sere și solarii

Dacă ești serios în privința cultivării plantelor exotice, poți investi într-o seră sau un solar. Aceste structuri oferă un microclimat controlat, protejând plantele de intemperii și menținând o temperatură constantă. Serele sunt ideale pentru plantele care necesită un mediu cald și umed.


Folosirea paravanelor

Paravanele de grădină pot oferi protecție suplimentară împotriva vântului rece și pot ajuta la crearea unui microclimat mai cald în jurul plantelor exotice. Așază paravanele în jurul plantelor sensibile pentru a le proteja de rafalele puternice și de frig.

Plantele exotice pot aduce o notă deosebită grădinii tale, dar necesită îngrijire și protecție adecvată în clima noastră.

Plantarea florilor in ghivece creative realizate din bambus – 15 Proiecte utile 

sursa foto: Pinterest

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI