Recoltarea si uscarea plantelor – Sfaturi care iti vor fi de folos
Ierburile aromatice proaspat taiate dau un plus de vitalitate preparatelor culinare, asa ca este important ca uscarea plantelor sa fie facuta corect pentru a nu pierde din arome. Mai mult decat atat, plantele precum menta, de exemplu, improspateaza si aroma ceaiurilor.
In cele mai multe dintre cazuri alegem sa uscam plantele culese pentru a le avea la-demana, indiferent de anotimp. Pastreaza-le in borcane inchise ermetic pentru ca ele sa stea mult timp. Depozitarea lor se face intr-un spatiu uscat si intunecos. Majoritatea plantelor uscate tin aproximativ un an de zile, asa ca ai grija sa le consumi in aceasta perioada pentru a nu le pierde.
Idei practice de a pastra plantele aromatice – Levantica
Unelte si echipamente necesare pentru a conserva plantele
Ti-am pregatit o serie de sfaturi generale care sa te ajute atunci cand vine vorba de echipamente si ce poti face cu ele.
- Taierea plantelor se face folosind cutite, foarfeci ascutite pentru a preveni stricarea plantelor.
- Protejeaza-ti mainile de ghimpi, intepaturi si reactii alergice purtand o pereche de manusi de gradinarit.
- Culege plantele intr-o ladita sau intr-un cos de paie pentru a le putea rasfira. Nu le pune in pungi care limiteaza circulatia aerului.
- Atunci cand scoti radacinile din pamant, foloseste o furca, nu o cazma sau lopata. In acest fel, riscul de a strica planta este mai scazut.
- Foloseste o sfoara pentru a lega tufele sau buchetele laolalta.
- Cu cat etichetezi mai repede plantele culese si uscate, cu atat este mai putin probabil sa uiti ce sunt.
- Foloseste pungi de hartie pentru a aduna semintele si nu uita sa le etichetezi si pe acestea.
- Plantele se usuca cel mai bine daca aerul circula in jurul lor cu usurinta. Asadar, un gratar este perfect. Poti folosi si o sita plata sau o plasa intinsa pe un cadru.
Plante aromatice in apartament: Cultivare, beneficii, ingrijire
sursa foto: Pinterest