Rucola – De ce sa consumi celebra sursa de frunze pentru o salata de succes

Rucola – De ce sa consumi celebra sursa de frunze pentru o salata de succes

Originara din bazinul mediteraneean, din estul Turciei si Iordania, rucola era apreciata inca din perioada romana datorita frunzelor ei amarui si usor piperate. Astazi, rucola este celebra ca sursa de frunze pentru salata, insa a inceput sa fie cultivata in scop comercial abia de prin anii 1990.


Alte denumiri ale rucolei: Voinicica.

Partile folosite: Frunzele, florile, semintele.

Cultivarea rucolei, o planta ideala pentru salata

Rucola este o planta anuala rezistenta, o planta cu frunze lobate, care sunt amarui-picante, tulpini inalte cu flori crem, avand 4 petale, cu nervuri violet. Aroma specifica este data de compusii izotiocianti, asemanatori cu cei care se gasesc in ridichi si wasabi.


Frunzele completeaza savoarea altor verdeturi, devenind, in ultimii ani, un element de baza in salate, in care pot fi adaugate deopotriva florile picante si mugurii. Semintele mici, rotunde, care cresc in pastai, sunt si ele comestibile.

Creste propriile plante in ghivece, in recipiente din plastic putin adanci. De asemenea, poti sa cresti propriile plante aromatice chiar si in curtea sau in gradina ta. Am pregatit cateva articole care sa te ajute sa plantezi aceste ierburi aromatice gustoase.

Plante aromatice in apartament: Cultivare, beneficii, ingrijire

Patrunjelul – Planta aromatica, ingredient delicios si leac miraculos

Este important de stiut ca adesea, rucola se autoinsamanteaza.


Asezarea rucolei in gradina noastra

Rucola are nevoie de un sol umed, bogat. Aceasta trebuie sa fie pozitionata la soare sau in usoara umbra. Rucola salbatica accepta si conditii de uscaciune. Aceasta din urma are o aroma mai intensa, iar frunzele sunt mai mici si mai adanc crestate.

Alte varietati sunt Victoria si Dentellata. 

Inmultirea rucolei

In ceea ce priveste inmultirea, insamanteaza rucola la fiecare 4-6 saptamani, din primavara pana toamna. In acest fel, vei avea mereu o rezerva de frunze fragede. Rucola are tendinta sa faca foarte repede seminte.


Planta este adesea inclusa in amestecuri asortate de salate. Le poti prepara si acasa, din rucola, laptuci, mustar, ridichi, coriandru, ceapa verde, hasmatuchi, etc.

Intretinerea plantei

Pentru a te bucura de o rucola bogata si frumoasa, este important sa o uzi regulat, insa foarte important este si plivitul.

Dauntori si boli

Buha-verzei, care perforeaza frunzele, reprezinta problema principala. Pentru a preveni atacul insectelor asupra frunzelor, poti proteja cultura cu o plasa fina pentru tantari.

Recoltare si depozitare

Culege frunzele de rucola inainte ca planta sa infloreasca. Spala-le bine si pastreaza-le in frigider cel mult o saptamana. Este bine sa le invelesti intr-o hartie si apoi sa le introduci intr-o punga de plastic.

Aduna florile si mugurii cand ai nevoie; recolteaza semintele cand se coc.

Utilizari culinare

Planta da o nota picanta salatelor de cruditati si poate sa inlocuiasca busuiocul in pesto. Poate fi si gatita, sotata rapid sau oparita, in paste si risotto, preparate usor calite, supe si sosuri.

sursa foto: Pinterest

 

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI