Patrunjelul – Planta aromatica, ingredient delicios si leac miraculos

Patrunjelul – Planta aromatica, ingredient delicios si leac miraculos

Oferit ca nutret cailor ce trageau la carele de lupta, in Grecia antica, patrunjelul este o planta aromatica, dar si o iarba de leac miraculoasa. Originar din sud-estul bazinului mediteraneean, patrunjelul se cultiva in climatele temperate din intreaga lume in zilele noastre. Are o gama larga de utilizari: culinare, medicinale, cosmetice si este o planta populara pentru ghivece.


Cultivarea patrunjelului – Sfaturi si trucuri

Patrunjelul este o planta bienala, planta care formeaza o rozeta deasa de frunze in primul an de crestere, inflorind in urmatoarea vara, atunci cand frunzele devin mai amare.

O duce foarte bine in ghivece, asa ca poti sa il pozitionezi pe un pervaz insorit sau afara. Patrunjelul din vase, de vanzare in supermarketuri, poate fi transplantat acasa in recipiente mai mari. In acest fel, vei avea frunze proaspete pe o perioada mai mare de timp.

Varietati ale patrunjelului

Exista trei feluri distincte de patrunjel:


  • Patrunjelul de frunze;

Acesta ne este cel mai familiar. Din cel cret, varietati excelente sunt „Champion Moss Curled”, „Lisette” – ideal pentru ghivece, dar si „Bravour” – o varietate de gradina.

  • Patrunjelul de Hamburg;

Acesta este crescut mai mult pentru radacinile delicat parfumate, insa se pot folosi si frunzele lui.

  • Patrunjelul japonez. 

Are un gust ce aminteste deopotriva de telica, angelica si patrunjel.


Cum asezam aceasta planta aromatica

Patrunjelul prefera soare sau umbra partial si un compost bun, umed, drenat. Daca solul este foarte acid, introduce in el calcar, inainte de plantare.

Inmultirea acestei plante

Planta se obtine doar din seminte, seminte carora le ia intre 3 si 8 saptamani pentru a germina. Poti grabi acest proces daca lasi semintele in apa calda o noapte, inainte de a le planta in ghivece.


Ca alternativa, toarna apa calda in micile brazde sapate in sol, inainte de a pune semintele. Acopera semintele cu foarte putin pamant. Transplanteaza rasadurile in gradina sau rareste rasadurile plantate direct in straturi, lasand cam 25 de cm intre ele.

Daca are conditii bune, planta se autoinsamanteaza. In zonele reci, un clopot de sticla sau plastic le va permite plantelor sa rasara mai devreme sau va proteja culturile de iarna.

Intretinerea plantei

Uda planta regulat, altfel patrunjelul va inflori inca din primul sezon. Taie tulpinile florale pentru a intarzia procesul.

Daunatori si boli

In general usor de crescut, patrunjelul poate fi atacat de daunatorii unor plante vecine, plante care sunt inrudite cu el: musca de telina, gargarita morcovului sau o nematoda a rosiilor.

Patrunjelul de Hamburg poate sa aiba radacina afectata de putregai dupa o perioada ploioasa prelungita.

Recoltare si depozitare

Cresterea are loc dinspre centru – asadar, culege tulpinile cu frunzele de pe margini. Patrunjelul se congeleaza bine, iar pentru acest lucru ti-am pregatit articole dedicate.

Cum recoltam corect plantele pentru a le pastra in congelator

Congelarea plantelor pentru folosirea lor in deserturi, mancaruri sau cocktail-uri

sursa foto: Pinterest

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI