Sfantul Andrei: Traditii, superstitii si obiceiuri romanesti

Sfantul Andrei: Traditii, superstitii si obiceiuri romanesti

Sarbatoarea Sfantului Andrei este raspandita pe intreg teritoriul Romaniei, ea fiind sarbatorita pe 30 noiembrie. Este o sarbatoare mare ce marcheaza noi inceputuri, precum inceputul iernii. Aceasta sarbatoare este cunoscuta si sub denumirea ei populara de Santandrei Cap-de-Iarna.


In aceasta seara, spiritele ies in lume, iar oamenii se apara de ei cu ajutorul usturoiului.

Despre strigoi

Strigoii sunt creaturi din mitologia romaneasca, creaturi ce reprezinta sufletele rele ale mortilor care ies din mormant si se transforma in animale sau aparitii fantomatice.

Cum te aperi de strigoi

In seara de Sfantul Andrei se unge cu usturoi pragul casei, geamurile si usile pentru ca spiritele rele sa nu poata intra in casa. De asemenea, locuitorii de la curte fac acelasi lucru si cu usile de la grajd pentru a proteja animalele.


Lupii vorbesc in seara de Sfantul Andrei

De asemenea, superstitiile mai spun si ca in seara de Sfantul Andrei lupii vorbesc si spun lucruri infioratoare. Daca exista oameni care sunt atacati de lupi in aceasta seara, se spune ca ei se vor transforma in varcolaci.

Traditiile din aceasta seara sunt legate si de maritis. Fetele care vor sa se marite isi pun un fir de busuioc sub perna pentru a isi visa alesul.

Obiceiurile mai spun si ca fetele care vor sa isi vada ursitul stau goale intre doua oglinzi la miezul noptii. Ele tin in mana lumanari aprinse si in oglinda din spate pot sa vada viitorul, dar si chipui sotului ce le va fi sortit.


Graul incoltit

Toata lumea pune grau la incoltit in aceasta seara pentru a afla cum va fi recolta de anul urmator, dar si cat de prospera va fi casa si familia in anul care urmeaza.

Vremea din noaptea de Sfantul Andrei

Si vremea din aceasta seara ne spune cum va fi anul care urmeaza. Daca in seara de Sfantul Andrei afara este senin, iarna va fi una blanda.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI