Socul si beneficiile uimitoare ale acestuia + Utilizari culinare

Socul si beneficiile uimitoare ale acestuia + Utilizari culinare

Mult timp, socului i-au fost atribuite calitati magice si mistice. Aceasta planta are beneficii uimitoare, dar poate fi folosit si pentru a prepara bauturi aromate, precum este socata.


Inainte era numit si „dulapiorul cu leacuri”, datorita numeroaselor beneficii si intrebuintari in prevenirea si tratarea infectiilor. Inflorescentele si fructele varietatilor de gradina sunt folosite pentru prepararea de bauturi aromatice.

Alte denumiri ale socului: hoz, iboz, scorpat, sog.

Cultivarea socului

Socul european, o planta foarte rezistenta, este fie o tufa, fie un arbust ramnificat, cu frunze verde-inchis avand un miros neplacut. Buchetele dantelate de flori mici, alb-crem, parfumate, sunt urmate de bace negre, rotunde.


Socul creste repede si este tolerant atat la umezeala, cat si la uscaciune, dar si la un sol sarac, alcalin. De aceea, poate fi plantat in orice curte sau gradina. Gasim soc si plantat in spatiile publice, el crescand foarte bine.

Intretinerea socului

Varietatile ornamentale beneficiaza de pe urma unei tunderi mai adanci, la finalul iernii, care incuranjeaza formarea unui frunzis nou. Pentru inflorire maxima si fructe bogate, tunde mai bland. De asemenea, te sfatuim sa indepartezi doar tulpinile mai batrane si pe cele prost plasate.

Daunatori si boli

Planta este rezistenta la putregaiul alb. Frunzele se foloseau pentru a face spray insecticid, insa socul insusi poate fi atacat de musculitele negre daca nu are conditii bune.


Plantarea si intretinerea culturii de zmeura

Recoltare si depozitare

Adauna bacele cand se innegresc. Acestea se pot congela sau pastra sub forma de sirop. Culege florile devreme, in diminetile fara roua. Intinde inflorescentele pe servete de bucatarie si lasa-le cateva zile intr-un loc uscat, cald si intunecat. Cu ajutorul unei furculite, indeparteaza cat mai mult din codite, caci au un iz neplacut.

Utilizari medicale

Florile si boabele de soc sunt folosite pentru a alina simptomele racelii si gripei, mai ales febra, congestiile nazale si ale sinusurilor. Florile de soc au fost folosite si pentru a reduce productia de mucus cauzata de febra fanului, sinuzite si infectii ale urechii medii. Teste clinice au descoperit recent ca siropul din boabe de soc poate reduce si simptomele, dar si durata gripei.

De asemenea, oamenii de stiinta au descoperit ca socul poate activa anumite celule imunitare, actionand direct asupra virusurilor prin reducerea capacitatii lor de infectare.


Utilizari culinare

Din flori – proaspete sau uscate – prepara sucuri, bauturi tonice sau ceaiuri de plante. Ele pot fi adaugate in compoturi de fructe, in dulceturi sau in gemuri. Din fructe se face un vin rosu excelent sau pot fi folosite fructele la placinte, impreuna cu alte fructe.

Lucruri interesante despre soc

In multe regiuni ale Europei, socul era folosit in medicina, dar si in magie, fiind asociat uneori cu zeita mortii. La noi, se spunea ca in el salasluieste diavolul si ca radacina socului seamana cu un craniu omenesc. In epoca medievala, era considerat „copacul lui Iuda”, apostolul care s-ar fi spanzurat de un soc dupa ce l-a tradat pe Iisus.

Alimente cu efect antiinflamator – Ce sa consumi pentru a combate durerea cronica

sursa foto: Pinterest

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI