Tipuri de mulci si modul in care actioneaza acesta asupra solului
Mulciul reprezinta un strat de materie ce se asterne la suprafata solului, in gradina sau in ghiveci. Beneficiile sale sunt mult mai ample de atat, iar tipurile de mulci sunt multiple.
Cum actioneaza mulciul?
Mulciul actioneaza ca o patura naturala, cu o multime de functii benefice. Poate fi facut din diverse feluri de materiale, de la coaja de copac si paie la pietris si prundis.
Beneficiile mulciului
Un strat gros de mulci apara solul si radacinile plantelor de fluctuatiile de temperatura, mentine racoarea si ajuta la retentia umezelii in pamant. In acest fel, se va reduce nevoia de udare. Acest lucru este important, in special pentru plantele cu radacini scurte.
Straturile groase de mulci ajuta la suprimarea buruienilor. Sub acest strat de mulci nu este suficient de multa lumina pentru a lasa buruienile sa germineze. Daca acestea depasesc stadiul de samanta totusi, trebuie sa strabata un strat de mulci mult prea gros. Acesta va da nastere unor buruieni slabe, deja epuizate, buruieni mult mai usor de plivit.
De aceea, mulciul este preferat de o multime de oameni pentru gradina lor. El va salveaza timp si o multime de energie.
Daca folosesti un material organic, precum coaja de copac, acesta se va descompune, adaugand materie organica solului. In plus, acesta asigura si mediul ideal pentru o serie de organisme benefice din sol, precum microbii, ciupercile si ramele.
Cum arata mulciul?
Din punct de vedere estetic, mulciul este o patura care poate sa dea un aspect ingrijit straturilor de flori din gradina sau ghivecelor tale. Alege materialul si culoarea care sa se potriveasca tipului de gradina, iar acest aspect va imbraca locuinta intr-un mod deosebit de frumos.
De exemplu, un pietris lucios se va potrivi de minune intr-o gradina alpina sau una japoneza. Un mulci subtil, cu aspect natural, va arata bine in orice gradina, indiferent de design-ul ei.
Tipuri de mulci
Exista doua tipuri de mulci: organic si anorganic.
Mulciul organic este facut din lemn, coaja de copac sau paie si compost de ciuperci, acesta descompune materia organicasa si adauga nutrienti in solul tau.
Mulciul anorganic, precum pietrisul si prundisul, nu descompune materia pentru a furniza nutrienti si nici nu contribuie la structura solului sau la capacitatatea lui de a retine apa. Cu toate acestea, este suficient pentru a asigura un aspect decorativ si e foarte usor de curatat.
De retinut
Produsele din coaja de copac determina o reactie in lant, stimuland in sol activitatea bacteriana si fungica, reactie care foloseste azotul din mulci. Acest proces de „scadere a nivelului de azot” poate fi combatut daca folosesti in sol un fertilizator bogat in azot, inainte de a adauga stratul de mulci.
Cum testam nivelul de aciditate din sol – Sfaturi importante
Cum imbunatatesti solul si cum ii ajustezi nivelul pH-ului
sursa foto: Pinterest