Tunderea și dirijarea corectă a plantelor cățărătoare – Sfaturi utile

Tunderea și dirijarea corectă a plantelor cățărătoare – Sfaturi utile

Cerințele exacte de tundere și dirijare ale plantelor cățărătoare și tufelor variază. De aceea, trebuie să știi ceea ce este necesar pentru a le oferi plantelor tale îngrijirea corectă.


În primii ani, caută să realizezi o structură bună pentru că planta să crească proporționat și să acopere zidul sau șopronul în mod corect, chiar dacă este încă prea mică pentru această structură. În acest fel, vei gândi totul pe termen lung și plantata va arăta excelent chiar și peste câțiva ani.

Îndepărtează lăstarii bolnăvicioși

Îndepărtează întotdeauna orice lăstar uscat, bolnav, deteriorat sau în curs de ofilire. Este bine să faci acest lucru cat mai prompt, chiar dacă nu este perioada recomandată pentru a te ocupa de plata respectivă.

Dacă nu faci astfel, vei încuraja infecții ca petele roșcate sau mucegaiul gri, care pot apoi cauza uscarea mai multor tulpini.


Scurtează lăstarii slabi

Dacă un lăstar nou este răzleț sau excesiv de lung, taie cu grijă sau scurtează-l. Astfel, vei stimula creșterea ramificată. Taie întotdeauna lângă un mugur solid sau un lăstar lateral.

Modul de tundere

Când tunzi, folosește întotdeauna foarfeci de grădină ascuțite și taie lângă un mugur viguros, plin. Alege un mugur orientat pe direcția în care dorești să crească tulpina. Astfel, vei obține o acoperire mult mai rapidă și mai completă, fără prea multe zone goale.

Este important ca întotdeauna să optezi pentru o tăietura oblică chiar deasupra unui mugur.


Leagă lăstarii noi

În toată perioada de creștere, inspectează cu regularitate planta cățărătoare și dirijează orice lăstar nou care s-a dezvoltat.

Este mult mai ușor de făcut acest lucru în mod regulat, când tulpinile pe care le manevrezi sunt flexibile, decât să încerce să forțezi o tulpină mai lemnos să crească în direcția dorită. Forțarea s-ar putea să ducă la deteriorare, iar noi nu ne dorim acest lucru.

Plantele se refac

Este bine de știut faptul că plantele se refac.


Dacă trebuie să tunzi într-o perioadă nepotrivită a anului sau pur și simplu ai făcut o greșeală, acest lucru este rareori un motiv de panică. Dacă tunzi într-o perioadă ne recomandată, se vor pierde doar florile dintr-un an.

Verifică modul de înflorire

Este foarte important să ne cunoaștem plantele din gospodărie pentru a ști cum să le îngrijim corect.

Înainte de a lua unealta de tuns și a ataca o tufă inocentă, amintește-ți că o tundere e incorectă sau care nu este necesară poate distruge ușor capacitatea de înflorire a unor plante în acel an.

Verifică cerințele fiecarei plante într-o carte de specialitate pentru a ști dacă ea înflorește pe noi lăstari din anul curent sau pe cei vechi din anul trecut.

Clematitele – Cum sădim și îngrijim aceste plante superbe, cățărătoare

SONY DSC

sursa foto: Pinterest

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI