15 August – Adormirea Maicii Domnului: Traditii si curiozitati

15 August – Adormirea Maicii Domnului: Traditii si curiozitati

Ziua de 15 august reprezinta trecerea in nefiinta a Maicii Domnului. Este o sarbatoare importanta, una dintre cele mai vechi. Afla care sunt traditiile si ce curiozitati interesante ascunde aceasta zi.


Calendarul popular marcheaza in aceasta zi trecerea de la vara la toamna. Astazi se celebreaza „moartea” si inaltarea Maicii Domnului la cer.

Atat in Romania, cat si in alte tari precum Franta, Belgia, Germania, Grecia, Spania astazi este o zi nationala libera, o sarbatoare marcata in calendar.

Sfanta Maria este considerata ocrotitoarea marinarilor. De aceea, in aceasta zi, in Constanta se sarbatoreste si Ziua Marinei Romane.


Pe data de 15 august este si onomastica a aproximativ 2,2 milioane de romani. Cu toate acestea, unele persoane spun ca urarea de „La multi ani!” se face pe data de 8 septembrie, atunci cand este Sfanta Marie Mica. Nu este gresit nici sa urezi celor dragi „La multi ani” pe data de 15 septembrie, in aceasta zi fiind celebrata trecerea in nefiinta a Maicii Domnului.

Traditii 15 August – Sfanta Maria

Pe data de 15 august se organizeaza, in mai multe orase ale tarii, pelerinaje si se sarbatoresteste hramul anumitor biserici.

De asemenea, astazi se impart struguri si prune pentru sufletul celor adormiti.


In anumite sate astazi obiceiul este sa se bata nuci, insa se fac si hore si tinerii si batranii danseaza si sarbatoresc.

Se spune ca, daca in aceasta zi infloresc trandafirii, toamna va fi una lunga.

De asemenea, oamenii culeg astazi flori si le pun langa icoana Sfintei Marii. Acest lucru te ocroteste si te ajuta sa scapi de boli.


Adormirea Maicii Domnului este o sarbatoare extrem de importanta, populara, iar romanii din toata tara sarbatoresc atat zilele onomastice ale celor dragi, cat si hramul bisericilor.

Incepand cu aceasta data, 15 august, se redeschide sezonul asteptat al nuntilor si botezurilor.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI