Bicarbonatul este nelipsit din orice gospodărie. Dar știați că puteți folosi bicarbonat la florile din ghivece și la cele din grădină, mai ales în sezonul cald? De ce este bine să adaugi bicarbonat de sodiu la flori! Aflați în materialul următor.
De ce este bine să adaugi bicarbonat de sodiu la flori
Adăugarea bicarbonatului de sodiu la flori poate avea mai multe beneficii, deși este important să fie folosit cu moderație și corect pentru a evita efectele negative.
Iată câteva dintre motivele pentru care este bine să adaugi bicarbonat de sodiu la flori. Această soluție este cu atât mai folositoare și avantajoasă pentru plante în sezonul cald.
Menține un Ph-ul echilibrat
Bicarbonatul de sodiu poate ajuta la creșterea ușoară a pH-ului solului, făcându-l mai puțin acid. Aceasta poate fi benefică pentru anumite plante care preferă un sol ușor alcalin.
Presară puțin bicarbonat la florile din ghivece, direct la suprafața pământului. O jumătate de linguriță la fiecare ghiveci este suficientă. Apoi sapă ușor cu o furculiță sau cu o lopățică specială. Repetă acest tratament de două ori pe an, toamna și primăvara.
Combaterea fungilor
Bicarbonatul de sodiu are proprietăți antifungice, ceea ce îl face util în combaterea bolilor fungice care pot afecta florile. Aplicarea unei soluții diluate de bicarbonat de sodiu poate ajuta la prevenirea și tratarea mucegaiului și a altor infecții fungice.
Dacă adaugi puțin bicarbonat în pământul din ghivece vei ajuta florile să crească armonios și să dezvolte frunze sănătoase. În plus, bicarbonatul, care are certe proprietăți antifungice, va preveni apariția mucegaiului în ghivece și a fungilor la rădăcina plantelor.
Bicarbonatul combate și mucegaiurile și este recomandat în special toamna și vara, deoarece plantele stau mai mult timp în aer rece și umed sau la întuneric, condiții propice pentru îmbolnăvirea și putrezirea rădăcinilor.
Previne apariția mucegaiului
Mucegaiul apare pe frunze foarte ușor, dacă plantele nu mai au căldura și lumina soarelui din timpul verii. Dar se pune bicarbonat la florile din ghivece și vei reuși să previi sau să combați bolile.
Făinarea este o boală care lasă pete albe ușor catifelate pe frunze, iar putregaiul cenușiu se recunoaște ușor după puful cenușiu care apare pe frunze și flori. De îndată ce vezi aceste boli, rupe imediat frunzele bolnave și stropește cu o soluție de apă și bicarbonat în concentrație de o linguriță de bicarbonat la 200 ml de apă rece.
Cum să folosești bicarbonatul de sodiu pentru plante
Amestecă o linguriță de bicarbonat de sodiu cu un litru de apă și udă solul ocazional pentru a ajusta pH-ul.
Pentru combaterea fungilor, amestecă o linguriță de bicarbonat de sodiu cu un litru de apă și câteva picături de săpun lichid. Pulverizează soluția pe frunze și flori pentru a preveni și trata bolile fungice.
Dacă vrei ca frunzele să fie mereu verzi, prepară o soluție ușor diluată de bicarbonat de sodiu și apă și folosește-o pentru a șterge frunzele.
Sursa foto: freepik