Ce se întâmplă cu locatarii care pun ghivece cu flori pe scara blocului? Românii care pun ghivece cu flori pe scara blocului sau în alte spații comune trebuie să fie atenți, deoarece există reguli stricte care interzic acest lucru, iar amenzile pot fi semnificative. Deși au intenția de a decora spațiul din jurul ușii de la intrarea în apartamentul lor, legea e destul de drastică.
Ce se întâmplă cu locatarii care pun ghivece cu flori pe scara blocului
În România, legea poate impune sancțiuni pentru obstrucționarea spațiilor comune, cum ar fi scările, holurile sau alte zone de acces, în baza legislației de protecție civilă sau a regulamentelor locale. Amenzile pentru astfel de încălcări pot varia, dar pot ajunge la sume considerabile dacă se consideră că obstrucționează căile de evacuare.
Spre exemplu, locatarul care a amplasat ghivecele cu flori pe scara blocului în care locuiește riscă amenzi mari. Acesta poate primi o amendă de maximum 400 de lei, în funcție de gravitatea situației, dar și de regulamentul asociației de proprietari, conform Fanatik.
Amenzi mari pentru cei care încalcă legea
Legea e destul de clară! Vecinii pot depune plângere, dacă consideră că florile pot deranja, dar aceste situații includ posibilitatea ca plantele să facă mizerie, obstrucționarea trecerii sau dificultatea evacuării în caz de urgență.
Ghivecele amplasate pe scări sau în zonele comune pot reprezenta un obstacol în cazul unor situații de urgență, cum ar fi un incendiu sau o evacuare. Ele pot bloca accesul rapid al locatarilor sau al echipelor de intervenție.
Ghivecele lăsate pe scări pot fi ușor lovite și răsturnate, provocând accidente. Persoanele care circulă pe scări, în special copiii sau vârstnicii, se pot împiedica de ele. Majoritatea asociațiilor de proprietari au reguli stricte cu privire la utilizarea spațiilor comune.
Lege și pentru spațiile verzi din jurul blocului
De asemenea, românii trebuie să fie atenți și atunci când vine vorba despre amenajarea spațiilor verzi din jurul blocurilor. Plantarea florilor sau amenajarea unui colț în grădină sunt strict interzise.
Administrarea spațiilor verzi țin doar de autoritățile locale, iar locatarii nu au voie să se ocupe de ele.
„Sarcina cu privire la întreţinerea şi administrarea acestui spaţiu revine proprietarului adică primăriei locale a cărui buget este constituit din taxele şi impozitele locuitorilor de pe raza sectorului sau a localităţii. Asociaţia de proprietari prin personalul angajat nu are nici o obligaţie cu privire la întreţinerea şi administrarea spaţiului verde, a grădinii respective.
În mod normal dacă primăria nu îşi face treaba adică nu îşi respectă atribuţiile pentru care sunt plătiţi de cetăţeni, şi pentru această situaţie, ar trebui să fie amendaţi de către asociaţia de proprietar”, se arată în lege.
Sursa foto: redbull.com