Cum maximizam nutrientii pentru a imbunatati calitatea solului

Cum maximizam nutrientii pentru a imbunatati calitatea solului

Solul este cel care ofera plantelor noastre acces la nutrienti, apa si aer. Un sol sanatos reprezinta o gradina sanatoasa, asa ca sa maximizam nutrientii din acesta este absolut necesar si benefic pentru plantele noastre.


Un component de baza pentru a avea un sol echilibrat il reprezinta materia organica descompusa.

Cum putem avea un sol echilibrat

Un sol echilibrat este acela care nu este prea argilos, dar nici prea putin argilos. De exemplu, solul ideal este acela care nu este lipicios si impermeabil deoarece particulele de argila leaga solul. De asemenea, particulele de nisip permit umezelii sa patrunda exact cat este nevoie. In acest fel, apa nu se va scurge foarte repede din sol, lucru benefic pentru plantele noastre.

Asolamentul sau rotatia culturilor

Un alt lucru care te ajuta sa ai un sol bogat in nutrienti pentru plante perfect sanatoase este asolamentul. Asolamentul reprezinta, de fapt, o modalitate usoara de a imparti terenul pe care il ai. Acesta va fi impartit in mod egal, iar tu vei decide ce anume plantezi pe fiecare bucata de pamant in parte.


O data pe an se face rotatia culturilor intre aceste bucati de pamant. In fiecare an, vei planta rosiile in alta parte, ardeii in alta parte, dar si castravetii si vinetele in alta parte.

Este o metoda excelenta de maximizare a nutrientilor din sol. Cu toate acestea, tine cont si de tehnicile potrivite pentru semanat, fertilizat si irigat.

Un alt lucru de care te sfatuim sa tii cont atunci cand plantezi este sa nu plantezi impreuna plantele care isi fura una alteia substantele nutritive. Despre acest lucru poti citi mai multe aici: Secrete din gradina: ce plante NU merg cultivate impreuna.


Movilele de compost

Compostul este denumit si „aurul negru” al agriculturii, fiind extrem de important pentru cultura noastra. Descopera aici totul despre compost: cum se obtine si cat de important este.

Compostul isi elibereaza lent nutrientii si mentine umezeala acestuia. De asemenea, un compost bun, aplicat corect ajuta la mentinerea echilibrului dintre materia uscata (cum sunt frunzele uscate) si materia umeda (cum sunt resturile de iarba).

Materia uscata este carbonul si materia umeda este nitrogenul. Regula este de 25-30 la 1. Cu alte cuvinte: alege mai mult maro, mai putin verde.
Movila de compost trebuie sa fie umeda, dar nu uda. Umezeala ajuta microorganismele sa descompuna materia, dar daca adaugi prea multa apa vei crea un mediu care nu este prielnic. Prea multa apa inseamna miros urat, adica lipsa oxigenului, iar lipsa oxigenului duce la lipsa descompunerii.
Nu uita sa incluzi in movila ta de compost resturi din gradina atat maro, dar si verzi, gunoi din bucatarie precum: fructe, legume, dar si paie, rumegus si oase sau sange de la animale.


sursa foto: Pinterest

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI