Cum prevenim problemele la plante atunci cand vorbim de boli si daunatori

Cum prevenim problemele la plante atunci cand vorbim de boli si daunatori

Mai devreme sau mai tarziu, unele din plantele pe care le avem vor cadea prada bolilor, virusilor, daunatorilor sau lipsei de substante nutritive. Nu merita sa inecati plantele in substante chimice daca aceasta operatie consuma timp, este costisitoare si daunatoare mediului.


Exista mai multi pasi pozitivi pe care ii puteti face. Unul dintre acesti pasi este sa te ocupi de ingrijirea plantelor. Intotdeauna cresteti plante puternice, sanatoase, in conditii favorabile, astfel incat sa fie imune la boli si daunatori.

Atentia acordata igienei gradinii si inspectarea regulata a plantelor, mai ales in sera si zonele cu legume, va preveni agravarea numeroaselor probleme potentiale.

Verificati rasadurile tinere in fiecare zi, plantele noi in fiecare saptamana, iar copacii maturi si arbustii dupa o iarna grea si cam la milocul sezonului de crestere. Daca descoperiti vreo problema, identificati intai cauza.
Notati data si momentul aparitiei si fie cautati simptomele intr-o carte despre daunatori si boli sau pe internet, fie duceti o mostra de planta la un expert local. De-indata ce stiti cauza, puteti sa alegeti optiunile care vor indrepta situatia.


De ce ajung plantele sa aiba daunatori sau boli? Sfaturi si trucuri utile

Folosirea chimicalelor

Exista perioade cand controlul prin chimicale este cea mai buna optiune, de obicei cand o problema nu poate fi rezolvata intr-un anumit an. Exista chimicale care se fac din produse naturale si sunt acceptate in gradinaritul organic. De exemplu, sapunurile insecticide vor controla bolile cauzate de insecte, in timp ce mixtura Bordeaux (bazata pe sulfatul de arama) si sulfura, care deriva din substante rezultate natural, controleaza bolile
cu ciuperci.

Despre udarea plantelor, procesul care le mentine sanatoase si frumoase

Pesticidele isi fac efectul fie prin contact, fie sistemic. Pesticidele de contact trebuie aplicate peste tot. Ele functioneaza mai mult sau mai putin pe loc, desi s-ar putea sa fie nevoie de inca o aplicare. Isi fac bine efectul, mai ales cand este vorba de daunatori cu corp moale, cum sunt omizile. Spray-urile sistemice au nevoie de mai mult timp pentru a-si face efectul, pentru ca trebuie in primul rand sa fie absorbite de catre seva plantei, cu care daunatorii se vor hrani apoi.

Citirea etichetei

Pesticidele sistemice asigura protectie pe o perioada mai lunga si ajuta la starpirea daunatorilor cu corp tare. Indiferent ce folositi, cititi intotdeauna cu atentie eticheta de pe pachet. Va va spune cat si folositi, pentru ce plante este potrivit si cand sa aplicati produsul.


sursa foto: Pinterest

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI