Cum sa imbunatatesti solul – Sfaturi si trucuri pentru un substrat sanatos

Cum sa imbunatatesti solul – Sfaturi si trucuri pentru un substrat sanatos

Am pregatit pentru tine cateva sfaturi despre cum poti sa iti imbunatatesti solul din curte si gradina. De asemenea, sfaturile si trucurile pentru un sol sanatos pot fi aplicate indiferent daca ai un sol acid sau unul neutru, insa si despre asta discutam in articolul de mai jos.


Momentul potrivit pentru a ingriji solul

Odata ce straturile din gradina au fost umplute cu flori, imbunatatirea la scara larga a solului este dificil de realizat, asa ca incercati sa rezolvati cat de multe puteti, inainte sau chiar imediat dupa plantare.

Cum imbunatatim solul din curte si gradina

Aproape toate solurile (in afara de cele cu turba) se imbunatatesc adaugand materie organica, cum este, de exemplu, compostul de gradina, resturile de mentinere a umezelii de catre solurile nedrenate, cum sunt cele sfaramicioase, cu pietre sau nisipoase si cele argilose, imbunatatindu-le structura si permitand scurgerea apei.

Materia organica poate fi introdusa prin sapare sau mulcita, adica pusa pe suprafata solului si lasata pentru rame sa termine treaba.


Mulcirea, cum se face si de ce este benefica

Mulcirea este mai putin obositoare decat sapatul, dar nu poate rezolva problemele de sub suprafata, cum ar fi compactarea solului. Prin sapare, solul compactat este deschis, ventilat si drenajul imbunatatit. In acelasi timp cu deschiderea solului, puteti inlatura radacinile buruienilor perene si incorpora materie organica in cantitate considerabila.

Tipuri de mulci si modul in care actioneaza acesta asupra solului

Pentru majoritatea solurilor, sapatul va fi indeajuns ca tratament facut o singura data,
urmat de mulcire, in fiecare an.

Daca aveti sol compactat pe o portiune adanca, s-ar putea sa trebuiasca sa sapati de doua ori, pentru a-l deschide. Aceasta presupune sapatul si inlaturarea solului de suprafata, inainte de saparea in adancime, deschiderea solului si adaugarea materiei organice.


Sapatul dublu consuma timp si este obositor, dar ar trebui sa-l faceti doar o data.

Cand este momentul ideal pentru a sapa solul

Cel mai potrivit moment pentru sapat este sfarsitul toamnei sau in timp ce soul se usuca primavara. Toamna, puteti lasa bulgari mari de pamant la suprafata solului pentru a fi destramati de inghet, zapada si ploaie. Pana primavara, bulgarii vor forma un strat de sol
sfaramicios.

Soluri acide si alcaline

Solurile de gradina au pH intre 5,5 si 7,5 (acid spre alcalin, pH 7 find neutru). Majoritatea plantelor prefera un sol putin mai acid (pH 6 spre pH 6,5). Un sol foarte acid (pH 5,0) este potrivit pentru specii ca rododendronul, desi adaugarea calcarului va permite si ea cresterea. Adaugati calcar in sol toamna si asteptati pana primavara, inainte sa aplicati balegar sau fertilizator. Nitrogenul se poate pierde daca ambele sunt aplicate in acelasi timp. Nu este usor sa faceti dintr-un sol alcalin unul mai acid, dar exista multe plante
tolerante la calcar si multe plante carora le place solul acid pot fi crescute in ghivece.


sursa foto: Pinterest

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI