Fertilizarea solului: Lucrari esentiale pentru un proces de fertilizare corect

Fertilizarea solului: Lucrari esentiale pentru un proces de fertilizare corect

Fertilizarea organica a solului este necesara pentru a avea legume, fructe si flori sanatoase, demne de invidiat. Cand, cum si de ce fertilizam solul afli din acest articol.


Odata toamna este spre final si iarna se apropie,pamantul are nevoie de ingrijiri speciale pentru ca recolta de anul viitor sa fie la fel de bogata si sanatoasa sau pentru a imbunatati cultura. Pentru ca acest lucru sa fie posibil, pamantul are nevoie sa fie fertilizat.

Ce presupune fertilizarea pamantului

Fertilizarea pamantului consta in imbunatatirea calitatii acestuia prin aplicarea de ingrasaminte chimice sau organice. Tipul de ingrasamant pe care il alegi va afecta calitatea fructelor sau legumelor si le va face mai gustoase. De exemplu, ingrasamintele chimice vor face legumele mai aspectuoase si mai gustoase, insa este mai sigur pentru sanatatea ta sa alegi ingrasamintele organice. O varianta la fel de naturala si benefica este sa amesteci ingrasamantul organic cu cel chimic.

Ingrasamintele organice sau chimice se pot aplica atat toamna, cat si primavara. Cu toate acestea, aplicarea ingrasamintelor toamna ii ofera solului timpul necesar de absorbi nutrienti si de a se reface pana la urmatoarea plantare. Primavara, ingrasamintele se aplica pentru a favoriza o plantare sanatoasa intr-un sol abia dezmortit dupa gerul iernii.


Cum fertilizam pamantul corect

O fertilizare corecta presupune o fertilizare timpurie, facuta inca din toamna. Solului i se pot aplica substante si ingrasaminte chiar si primavara devreme sau chiar in timpul plantarii, insa este benefic pentru el ca fertilizarea principala sa fie aceea facuta in toamna.

Ulterior, puteti alege inca o fertilizare facuta primavara, inainte de plantare sau in timpul plantarii. Alege o cantitate mare de ingrasaminte organice, cantitate pe care sa o combini cu ingrasamant chimic sub forma de granule.

Ingrasaminte organice versus ingrasaminte chimice

Ingrasamintele organice sunt realizate din deseuri de grajd, resturi vegetale, dar si din faina din oase de provenienta animala. Pe langa acestea poti adauga si ingrasaminte chimice care sa echilibreze balanta. Atunci cand vorbim de ingrasamintele chimice, este important sa nu depasesti cantitatea recomandata pe ambalajele acestora.


Ingrasamintele chimice se extrag din anumite tipuri de sol, din roci sau minerale. Acestea se gasesc in magazinele de specialitate sub forma de granule si sunt excelente pentru orice tip de sol.

Sfaturi necesare pentru o recolta bogata

Fiecare tip de leguma sau fruct are particularitati diferite. Pentru o fertilizare corecta, asigura-te ca te interesezi in ceea ce priveste nevoia fiecareia: de la castraveti, pana la morcovi, rosii, varza, ceapa verde si alte legume. In acest fel, vei sti daca solul tau are nevoie de mai mult potasiu sau poate de mai mult fosfor sau nitrogen.

Mai mult decat atat, este important sa respecti perioadele de ferilizare ale solului: fertilizarea de primavara se face pana la finele lunii mai, in timp ce fertilizarea de toamna nu trebuie facuta mai tarziu de sfarsitul lunii septembrie.


sursa foto: Pinterest

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI