Liliacul de gradina, un arbore decorativ spectaculos si usor de ingrijit

Liliacul de gradina, un arbore decorativ spectaculos si usor de ingrijit

Un arbore decorativ deosebit de frumos este si liliacul de gradina. Face parte din categoria copacilor ornamentali fara prea multe pretentii in ceea ce priveste ingrijirea. Ca orice planta decorativa ajunge la maturitate in cativa ani, dar merita asteptarea deoarece atunci cand infloreste imprastie in jurul sau o mireasma pe care nu avem cum sa o confundam.


Tulpina acestui arbore decorativ este subtire, adesea multipla, are o coroana bogata iar florile arata ca un ciorchine. Este un arbore des intalnit in curtile oamenilor, tocmai pentru ca arata spectaculos cand infloreste.

Daca primavara este blanda si cu temperaturi ridicate liliacul de gradina infloreste in luna martie, dar poate inflori si mai tarziu, aprilie-mai, daca iarna a fost lunga.

Liliacul produce flori de culoare alba sau violet. Exista si arbori cu flori roz, insa mai rar. Personal nu am vazut vreodata o astfel de nuanta la astfel de arbusti decorativi, insa nu putem decat sa ne inchipuim ca sunt de o frumusete aparte.


Cosmetizarea la liliac se face in functie de preferintele fiecaruia de a-l lasa sa creasca sub forma de tufa, ceea ce inseamna un tuns mai des. Daca dorim ca acesta sa devina un arbust de dimensiuni medii, taierea se face mai rar.

Legat de cosmetizare, trebuie sa va mai spunem ca taierile se fac toamna, inainte de a cadea frunzele, scopul final fiind acela de a le imbogati coroana si de a le stimula cresterea numarului de ciorchine de flori. Se taie ramurile rupte, dar si cele care au crescut haotic sau vlastarii care depasesc o inaltime peste medie. Se pot face taieri si primavara, insa doar inainte de a inmuguri.

Liliacul de gradina rezista destul de bine in perioadele cu seceta din timpul verii si asta deoarece stie cum sa-si economiseasca resursele.


gradina

gradina gradina gradina gradina gradina

sursa foto

 

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI