Mărarul, o plantă gustoasă ce completează de minune unele mâncăruri
Mărarul este o plantă gustoasă ce completează o mulțime de mâncăruri precum brânzeturile fine, sosurile albe, mâncărurile cu ouă, peștele, salatele, supele, dar și multe altele.
La prima vedere, mărarul seamănă cu feniculul, dar aroma și întrebuințările lui sunt diferite. Toate părțile plantei au un gust între cel de pătrunjel și cel de chimen, prețuit în Asia și Orientul mijlociu de mai bine de 2000 de ani.
În vremuri mai recente, mărarul este asociat cu bucătăria scandinavă. Ca remediu tradițional, mararul se folosea în caz de indigestie, în combaterea inflamațiilor sau ca sedativ.
Cultivarea mărarului
Este o plantă anuală rezistentă, o plantă care atinge și 80 cm înălțime. Are frunzele de un verde închis și semințe mici, plate, ovale.
Îngrijirea mărarului
În ceea ce privește așezarea lui, această plantă are nevoie de o amplasare în plină lumină solară și de un sol bine drenat, umed.
Atunci când vorbim despre înmulțire, cel mai bine este să plantezi semințele direct în pământ la începutul primăverii și apoi lunar, până vara târziu, pentru un aport constant de frunze. Pentru semințe, plantează oricând primăvara, ca să se coacă vara.
În ceea ce privește întreținerea, rărește plantele, lăsând cam 45 cm între ele. Eventual, pune araci exemplarelor mai înalte.
Atunci când vorbim despre dăunător și boli, de obicei mărarul nu are probleme. Cu toate acestea, în condiții de umezeală excesivă, dacă e putrezesc rădăcinile, planta se va ofili.
Recoltare și depozitare
Culege frunze de mărar atunci când ai nevoie. Ca să le usuci, răsfiră-le pe coli de hârtie, apoi pune-le la microunde, pentru a-și păstra culoarea și aroma. Depozitează-le într-un vas închis ermetic, într-un loc răcoros și uscat. Frunzele proaspete se mențin bine în pungi de plastic, ținute în frigider sau congelator.
Planta aromatica ce nu trebuie sa lipseasca din nicio gospodarie: Patrunjelul
sursa foto: Pinterest