Pregateste-ti camara pentru sezonul rece cu 2 retete gustoase de zacusca

0
240
zacusca

Pregateste-ti camara pentru sezonul rece cu 2 retete gustoase de zacusca

Sunt convinsa ca ai incercat si tu, cel putin o data, zacusca gasita in supermarket-uri si zacusca gatita in casa. Nimic nu se compara cu zacusca preparata in casa, cu ingrediente proaspete si cu legumele tale preferate. Prepara paine calda, cu drojdie de casa si bucura-te de gustul mancarurilor preparate proaspat.


Pregateste-ti camara pentru sezonul rece cu aceste 2 retete rapide de zacusca gustoasa, retete ce vor fi indragite de catre intreaga familie. Nu sunt deloc greu de pus in aplicare, iar ingredientele acestor doua retete pot fi modificate, in functie de preferintele tale.

Reteta de zacusca cu ciuperci

Zacusca cu ciuperci este populara in intreaga tara, se prepara rapid, iar ciupercile ii ofera o aroma apate. Mai mult decat atat, reteta de aici se prepara rapid si va fi indragita de catre intreaga familie.

Pentru zacusca cu ciuperci ai nevoie de:


  • 300g ciuperci;
  • 300g arpagic;
  • 200f masline;
  • 200g ceapa;
  • 150g ulei;
  • 100g bulion preparat in casa;
  • 1 legatura verdeata;
  • 50g zeama de lamaie;
  • sare.

Primul pas pe care trebuie sa il faci este sa speli si sa cureti ciupercile, apoi sa le tai in cubulete de aproximativ 2cm. Daca ciupercile sunt micute, le poti taia in doua sau in patru, in functie si de preferintele tale. Intre timp, curata, spala si taie ceapa marunt si arpagicul si apoi pune-le sa se inabuseasca in ulei si putina apa.

Cand ceapa si arpagicul sunt pe jumatate patrunse, adauga ciupercile si fierbe-le inabusit 10-15 minute, mai adauga bulion si apoi stinge cu zeama de zarzavat sau cu apa. Adauga si maslinele oparite. Potriveste totul cu sare, apoi pune la cuptor zacusca pentru 10 minute. Serveste zacusca rece, presarata cu patrunjel verde tocat marunt si felii de lamaie.

Reteta de zacusca de dovlecei si hribi

Zacusca de dovlecei si hribi este gustoasa, iar ingredientele din ea sunt alese special pentru a ii oferi acel gust aparte, ca in copilarie.


Ai nevoie de:

  • 1kg dovlecei;
  • 400g hribi;
  • 3-4 rosii bine coapte;
  • 2-3 cepe galbene;
  • 2-3 catei usturoi;
  • 1 morcov;
  • 1 ardei kapia rosu;
  • 1 lingura pasta de tomate;
  • 1 lingura otet;
  • 1 lingurita zahar;
  • 1/4 lingurita boia de ardei iute (optional);
  • sare, piper;
  • 100ml ulei floarea soarelui.

Se curata dovleceii, morcovul si ardeiul si se dau prin razatoarea mare. Ceapa se curata si ea si se toaca. Apoi, rosiile trebuie date prin blender dupa ce le-ai scos pielita, iar ciupercile se spala si se toaca si ele in bucati mai mari.

Se incinge uleiul intr-o cratita incapatoare cu fund dublu. Se adauga aici hribii, se lasa sa le scada apa si apoi se calesc usor. Se scot apoi intr-un vas separat, iar in uleiul ramas se pune ceapa. Se adauga putina sare, se lasa 3-4 minute si apoi se adauga morcovul. Se lasa totul la foc mic timp de un sfert de ora. Apoi, adauga dovleceii si amesteca. Lasa totul pe foc inca aproximativ 5-7 minute si adauga apoi rosiile, ardeiul kapia. Se mai inabusesc inca 10 minute si aceste legume.


Dupa ce iei compozitia de pe foc, pune-o la robotul de bucatarie pana devine o pasta. Apoi, pune-o din nou pe aragaz. Adauga aici hribii cu pasta de rosii, usturoiul, sare si piper. Adauga si otet si lasa la foc mic inca 10 minute.

Opreste apoi focul si lasa oala acoperita cu un capac timp de 15 minute. Toarna compozitia in borcanele spalate in prealabil, apoi sterilizeaza-le 30 de minute in cuptor.

sursa foto: Pinterest