Trucuri pentru a crește producția de ouă la găini. Cele mai bune metode pe care le poți aplica la păsări

Indiferent dacă crești găini de ceva timp sau ești la început de drum, producția scăzută de ouă este o problemă cu care se confruntă multe persoane. Fluctuațiile producției de ouă pot fi cauzate de o varietate de motive fizice, comportamentale, de mediu, dintre care unele necesită o intervenție imediată. Din acest motiv, astăzi vă prezentăm câteva trucuri pentru a crește producția de ouă la găini.


Trucuri pentru a crește producția de ouă la găini

Creșterea găinilor nu este un proces tocmai ușor. Gospodarii care au găini la curte, știu că uneori, păsările nu mai produc atât de multe ouă. Pentru a menține stabilă producția de ouă trebuie să urmați câteva sfaturi simple, dar de mare efect. Iată care sunt acestea:

Lumină naturală în cotețul găinilor

Această practică este des utilizată în fermele de păsări pentru a asigura un nivel constant de producție de ouă pe parcursul întregului an.

Este important ca iluminarea suplimentară să fie realizată corect, pentru a imita cât mai bine lumina naturală și pentru a nu stresa păsările. Programarea lămpilor pentru a porni și a se opri în mod regulat poate ajuta la menținerea unui ritm natural pentru găini.


În timpul toamnei și iernii, zilele mai scurte pot reduce producția de ouă deoarece găinile au nevoie de 14-16 ore de lumină pe zi pentru a menține un ciclu normal de ouat. Prin urmare, instalarea lămpilor pentru a oferi iluminare suplimentară poate ajuta la menținerea unei producții constante de ouă chiar și în perioadele cu zile mai scurte.

Hrana are un rol important

Alimentația este un factor esențial în menținerea și îmbunătățirea producției de ouă la găini.

O dietă echilibrată și adecvată asigură că păsările primesc toate nutrienții necesari pentru sănătate și producție optimă de ouă. De aceea, este important să ajutați păsările cu anumite suplimente.


Proteinele sunt esențiale pentru producția de ouă. Sursele bune de proteine includ făina de soia, făina de pește și diverse semințe.

Vitaminele (A, D, E și complexul B) și mineralele (cum ar fi seleniul, zincul și manganul) sunt esențiale pentru sănătatea găinilor și producția de ouă.

Mai mult de atât, apa proaspătă și curată trebuie să fie întotdeauna disponibilă, deoarece hidratarea este esențială pentru ca găinile să ofere o producție de ouă mai consistentă.


Perioada de năpârlire

În timpul perioadei de năpârlire, găinile își schimbă penajul, proces care necesită un aport crescut de proteine și alte substanțe nutritive pentru a susține creșterea noilor pene.

Acest proces poate afecta temporar producția de ouă, deoarece resursele organismului sunt direcționate către regenerarea penajului. Pentru a sprijini găinile în această perioadă și pentru a minimiza impactul asupra producției de ouă, este important să ajustați dieta lor în consecință.

Stresul afectează producția de ouă

Problemele cauzate de paraziți precum păduchii, căpușele și helminții sunt într-adevăr motive frecvente pentru scăderea producției de ouă.

Pe lângă paraziți, alte surse de stres includ schimbarea mediului (cum ar fi mutarea în alt coteț), modificarea hranei, introducerea de noi păsări în comunitate și teama de prădători.

Toate aceste elemente pot afecta negativ nu doar numărul de ouă produse, ci și calitatea lor. Trebuie să știți că ouăle cu formă ciudată sau cu suprafață încrețită și aspră sunt adesea un semn de stres la găini.

Vârsta înaintată a găinilor

După doi ani de viață, găinile reduc în mod natural producția de ouă. Nimic nu poate schimba sau influența acest proces.

Sursa foto: pixabay

gaini 3

gaini 2

gaini 1

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI